30 Haziran 2010 Çarşamba

Patatesli Kol Böreği






Çarşaf böreği ve kol böreği neredeyse aynı yapıma sahip benim evimde de çok sık yapılırlar. Aslında kalan patates yemeği ve ıspanak yemeği bu börekle değerlendirilir de diyebilirim. Ayrıca patates içi hazırlamam yaptığım kıymalı ya da sade patates yemeğini ezer iç harç olarak kullanırım emin olun çok güzel yakışıyor.

Hamuru için;
1 Yumurta
3 bardak un
ılık su ve tuz
Zeytinyağ ve Ayçiçek yap karışımı

İç Harç
Kalan patates yemeği :)

Yapılışı;

Unu havuz şeklinde açın ve yumurtayı kırın yanlara tuzu serpin ve yavaş yavaş su ekleyerek yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında olacaktır. Yaklaşık 5 samsa çıkacaktır. Yumruğunuzdan biraz küçük yuvarlaklar olsa yeterli. Unladığınız tezgahta (unu çok kullanmayın) tabak büyüklüğünde açın şekli önemli değil hamur açmayı bilmeyen biri bile çok kolay yapar bu böreği. Kenarları yüksek bir tepsi ya da tabağa alıp üzerine 1-2 kaşık sıvıyap karışımından sürün. 5 samsa bittiğinde yaklaşık 45 dk oda sıcaklığında bekletin açtığınız haamurları....

Tezgaha koyduğunuz 1 adet hamuru kenrlarından hafif hafif çekiştirerek büyütün. Basittir. Çok hızlı çekmeyin delinmesine aldırış etmeyin inceltebildiğiniz kadar inceltin ama çok ta zorlamayın yaklaşık 100x40 cm civarı açılacaktır.
İç harcı serpin ve elinizle havalandırarak kıvırın. Rulo olarak sarın önemli olan sıkı sarılmamış olması elinizi üzerine bastırarak değil yavaşça ve içersinde hava kalacak şekilde rulo yapılması sonra tepsiye U şeklinde yayın 5 hamurla 1 tepsi yapabilirsiniz.
Üzerine ayran ya da yumurta sürüp 180 derecede pişirdiğiniz fırına atabilirsiniz.
Afiyet olsun...

4 yorum:

  1. biraz zahmetli bir börek ama tadı süperdir
    ellerine sağlık canım afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Elde yapılan böreklere bayılan ama çoook uzun zamandır bir diyet tutturup yemeyen 'BEN' için ; resme bakıp tarifini okumak bile iyi geldi:))))

    Ellerinize sağlık canım vallahi şeytan yap ve hepsini ye diyor:))))

    Ayrıca yemekleri iç olarak kullanmanıza da bayıldım doğrusu....

    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  3. ellerıne sağlık canım nasılda guzel olmustur:)sevgiler

    YanıtlaSil
  4. bizim eve de yollayın bizimkiler çok şikayetçi az börek yapmamdan
    tarif için teşekkürler : )

    YanıtlaSil

Yorum blogcuyu hep mutlu eder. Beni mutlu ettiğiniz için şimdiden teşekkürler...