Hayatın her tadı ayrıdır. Ve bu tatların bazılarını beraber paylaşmak istedim. Sizde isterseniz buyrun bloğuma...
12 Şubat 2015 Perşembe
Evde Zeytinyağlı Tava Ekmeği
Evde ekmek yapmak hem çok zevkli hemde sağlıklı. Tuzu ayarında, unu kararında, kokusu enfes. Ekmek denemelerim sırasında yaptığım bu tarif bütün ekmek yapan hanımların illa ki yaptığı bir tarif bence. Ben bulmadın kesin ama mutfağımda yaptığım benim tarifim :)
Malzemeler;
6 bardak un
1.5 bardak su
1/2 bardak zeytinyağ
1 pk kuru maya
1tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı;
Ben hamur mayalarken babannemin yöntemini kullanıyorum. Babannem mayayı, şekeri, tuzu ve bir kaç kaşık unu yarım bardak suya karıştırır ve mayanın kabarmasını beklerdi, aynı yöntemle mayayı kabarttım. Sonrasında kalan unun ortasını havuz yapıp kabaran mayayı ve geri kalan suyu ekledim. Ve yoğurdum. Ben profesyonel mikser kullanıcısı olarak ondan yararlandım. Mikserler el gibi yoğurmadığı için un oranını biraz arttırmak zorunda kalıyor insan siz ele hafif yapışan bir hamur elde edeceksiniz. Hamur hazır olunca size verdiğim ölçüden bir parmak kalana kadar zeytinyağını ekleyin ve yoğurun azar azar eklemeniz önemli, yağ hamuru kapladığı için akabinde başka birşey eklememeniz gerekiyor. Ekleseniz de zaten hamur kabul etmeyecektir. Makinede bu işlem daha çabuk oluyor ama elde de hamur toparlanacaktır. Ekmek hamuru mincıklanmaz katlanır ve avuk içi ile esnetilir. Mıncıklama yöntemi ile değil yoğurma yöntemi ile yağı eklerseniz daha tok bir hamur elde edersiniz.. Toparlanan hamuru cam bir kaseye alın ve üzerine kalan zeytinyağını dökün. bu şekilde yaklaşık bir saat bekleyin. Akabinde ekmek tavanızı alın. Bu tava dediğimiz döküm yada yapışmaz tabanlı bir tepsi oluyor. Evde teflon tavanızın sapı cıkıyorsa onda da yapabilirsiniz. Büyüklüğü ben dikdörtgen olarak yaptım orta boy diyelim. Ekmeği tavaya aktarın ve kasede kalan yağı üzerine gezdirin. Parmaklarınızla üzerini bastırın ve tepecikler oluşmasını sağlayın. Üzerine kalın çekilmiş deniz tuzu koyun. Varsa biberiye yaprakları serpin. 210 derecede üzeri kızana kadar pişirin. Pişen ekmek biraz dinlenmek ister ona bir 10- 15 dk izin verin kendine gelsin. sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Sağlık ve afiyetle kalın...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
elinize sağlık, ben biraz tam buğday unu da katarak deneyeceğim, tarif için teşekkürler
YanıtlaSilBerrin
Tamami tam bugdaylada cok guzel oluyor.
YanıtlaSil