Hayatın her tadı ayrıdır. Ve bu tatların bazılarını beraber paylaşmak istedim. Sizde isterseniz buyrun bloğuma...
29 Eylül 2009 Salı
Rutubetiniz mi var kesin alın.
Evlendiğimden beri en büyük problemimiz rutubet oldu.Yeni evlendiğimde aldığımız yatak odası takımımı attım ve daha bir sürü eşya.Yıllarca odaya yapmadığımız boya çeşidi kalmadı köpüklermi yapıştırmadık. Yıllardır yapmadığımız kalmadı ama o simsiyah olan duvarlardan ve kötü küf kokusundan kurtulamadık ta ki bu aletle karşılaşıncaya kadar.Gerçekten evdeki nem fazlasını suya dönüştüren ve bu sebeple rutubeti önleyen bir alet. Özellikle denize yakın oturuyorsanız sizinde sorununuzdur. Aynı seviyede ki aletlere oranla uygun da. Kesinlikle tavsiye ediyorum.
Etiketler:
Hayattan azıcık,
memnunum,
rutubet,
Tavsiye Ettiklerim
25 Eylül 2009 Cuma
Mantarlı Pilav
Bu pilava bayılıyorum.Annem onlara gideceğimiz zamanlarda yemeğe uyuyorsa benim için yapar harika da yapar. Ellerine sağlık canım annemin.
2 bardak pirinç(baldo)
3,5 bardak su
1 kase ince doğranmış mantar
2 kaşık kuş üzümü
1 kaşık nane,tuz az karabiber
Üzeri için kaşar peynir.
Pirinci önceden sıcak tuzlu suda ıslatıyoruz. Mantarları bir kaşık tereyağında bir kaç kere çeviriyoruz ve sıcak suyu ekliyoruz.Hemen ardından pirinçleri ve kuş üzümünü ekleyip pişmesini bekliyoruz.Pişen pilava kekik,tuz v karabiber ekleyip karıştırıyoruz. Tek kişilik fırın kaplarına pay edip üzerine kaşar peynir koyup fırınlıyoruz. 180 derecede 15 dk dursa yeter.
2 bardak pirinç(baldo)
3,5 bardak su
1 kase ince doğranmış mantar
2 kaşık kuş üzümü
1 kaşık nane,tuz az karabiber
Üzeri için kaşar peynir.
Pirinci önceden sıcak tuzlu suda ıslatıyoruz. Mantarları bir kaşık tereyağında bir kaç kere çeviriyoruz ve sıcak suyu ekliyoruz.Hemen ardından pirinçleri ve kuş üzümünü ekleyip pişmesini bekliyoruz.Pişen pilava kekik,tuz v karabiber ekleyip karıştırıyoruz. Tek kişilik fırın kaplarına pay edip üzerine kaşar peynir koyup fırınlıyoruz. 180 derecede 15 dk dursa yeter.
Etiketler:
Ana yemekler,
Pilavlar ve Makarnalar
12 Eylül 2009 Cumartesi
Akıtma-Krep(fransız pankek)
Geçen her zaman baktığım yurt dışı video sitesinde gezerken bizim bildiğimiz akıtmayı son zamanlaraki adı ile krep'i fransız pankek olarak tarif etmişler. Orayı izledikçe üzülüyorum yoğurdumuz yunan yoğurdu olarak geçiyor vs vs vs...
Tarife döneyim bizimkini herkes bilir bakalım değişik olarak ne koymuşlar dedim bende denedim tadı çok farklı değil. kahvaltılarda üzerine limon sıkıp şeker serperek yiyorlar. Farkı bu.
1,5 bardak un
2 yumurta
bir tutam tuz
1/2 çay bardağı şeker
1 bardak süt
1/2 bardak su
1 kaşık tereyağ(eritilmiş)
Unu eleyin içine ilk önce toz sonra sıvı olan malzemeleri döküp mikserle boza kıvamı elde edene kadar çırpın sonra ısıttığınız tavaya çok az yağ koyup hamurdan bir kepçe döküp iki tarafını pişirin.Limon sıkıp şeker serpip kıvırarak servis yapın.
Afiyet Olsun.
Tarife döneyim bizimkini herkes bilir bakalım değişik olarak ne koymuşlar dedim bende denedim tadı çok farklı değil. kahvaltılarda üzerine limon sıkıp şeker serperek yiyorlar. Farkı bu.
1,5 bardak un
2 yumurta
bir tutam tuz
1/2 çay bardağı şeker
1 bardak süt
1/2 bardak su
1 kaşık tereyağ(eritilmiş)
Unu eleyin içine ilk önce toz sonra sıvı olan malzemeleri döküp mikserle boza kıvamı elde edene kadar çırpın sonra ısıttığınız tavaya çok az yağ koyup hamurdan bir kepçe döküp iki tarafını pişirin.Limon sıkıp şeker serpip kıvırarak servis yapın.
Afiyet Olsun.
Portakallı Revani
Tatlı yapmayı da yemeyi de çok severim. Özellikle kışın daha çok tatlı ister canım bir kış günü canım çok tatlı istemiş ve yapmıştım.O zaman bloğa başlamış ama becerememiş ve bazı nedenlerde devam edememiştim.Resmi ve tarifi koymak bu güne nasipmiş. Beğenmenizi umuyorum.
Malzemeler;
3 Yumurta
1 bardak irmik
1,5 bardak un
1 bardak şeker
1 kabartma tozu
1 vanilya
1 portakalın suyu ve kabuğunun rendesi
Limon kabuğu rendesi
Şerbet için;
2 bardak şeker 3 bardak su yarım limon
Yapılışı;
Yumurta ve şekeri köpük olana kadar çırpın ardından kalan malzemeleri ekleyip 170 dereceli fırında üzeri pişene kadar bekletin.
Şerbet sıcak olacak revani soğuk olacak.
Afiyet olsun.
Baklava
Hazır baklava yufkalarını denemek istiyordum uzun zamandır. Bloğu açmam vesilesi ile hemen aldım. Resmini çekmek için ve nasıl olduğuna bakmak için. Gerçekten mucize gibi tadı da oldukça güzel oldu. Ama ev baklavası ile aynı diyemem. Daha sonra açma baklava yapıp onunda resmini koymak istiyorum. Ben paketin üzerinde yazan tarifi uygulamadım. İlle kendimden birşeyler katmak isterim. Bir kiloluk yufkadan yaklaşık altı yüz gram kadar kullandım.
650 gr baklava yufkası
100 gr margarin
50 gr tereyağ
200 gr ceviz
2 kaşık şeker
Şerbeti için
2.5 bardak şeker
3 bardak su
5 damla limon suyu
Hazırlanışı;
İlk olarak yufkaları katlı şeklini açmadan tek tek alıp yağladığımız tepsiye diziyoruz.göz kararı ikiye böldüm ama 4 taneden sonra bir kaşık yağ serpin.Yarım hamuur bittikten sonra şeker ile beraber rondoda çektiğiniz cevizi ortasına serpin sonra 4 yufka kalana kadar tek tek kabartarak hamurun üzerine yayın yufkaları. 4 yufkanın her katına bir kaşık yağ koyarak devam edin Son yufkayı koyduktan sonra çabuk kuruduğu için hemen kesin ve yağını dökün. 180 derece fırına verin.Üzerleri iyice kızarana kadar pişirin.Şerbetine gelince şerbet bildiğimiz gibi kaşıkta kalan son damla kaşıkta kalıyorsa şerbet oldu demektir.Ben baklavayı pişirdikten sonra soğuttum ve biraz bekledikten sonra olan şerbeti kaynatıp baklavanın üzerine döktüm.Kaynar değil sıcak olsun. Artık herkes baklava yapabilir.
10 Eylül 2009 Perşembe
Domates Çorbası
Herkesin çok değişik domates çorbaları vardır.Benim ki çok pratik.Kışın çok güzel olur genelde üzerine kaşar konarak yensede yeme kolaylığı için bir kaşık krema koymanız sizi ve servis ettiklerinizin yüzünü güldürecektir.
1/2 kilo domates( 4'e bölseniz yeter)
1 soğan( 4'e bölseniz yeter)
2 diş sarımsak(doğranmış)
1 kaşık tereyağ
1 kaşık zeytinyağ
tuz ve karabiber
Yağları tencerede ısıtın. Soğan ve sarımsakları ekleyin. Pembeleşince salça ve domatesi ekleyin.Suyu da ekleyip yarım saat kadar kaynatın. Piştiğine emin olunca blenderdan çekin ve biz süzgeçten geçirin.En son tuz ve karabiberi ekleyin. Afiyet olsun.
9 Eylül 2009 Çarşamba
Şipşak Kurabiye
Çok pratik bir tarif özellikle aniden gelecek bir misafir için şipşak kurabiye koydum adını aslında anonim bir tarif ama işte herkesin bir şeyler katıp eksilttiği benimde pul biberi eklediğim bir tarif bu
1 çay bardağ sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı beyaz peynir
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 yumurta akı
Susam
Kabartma tozu
Un
Evde Makarna Yapımı( makarna makinesi ile)
3 sb un(mümkünse tam un)
3 yumurta
2 kaşık sıvıyağ
4 litre su
2 kaşık tuz
Unu bir kaba alalım ve ortasını açıp yumurta ve sıvı yağı koyalım.
En son olarak makinanın tırtıklı kısmında hamuru çekelim ve bir havlunun üzerine kestiğimiz makarnaları serelim.İstersek kesip erişte olarak kurutalım istersek direk makarna olarak kullanalım sonuç her ne olura çok güzel olacaktır.Haşlama işlemi aynen makarnayı yaptığımız gibi yapıyoruz.
Eşim malesef yumurta yemiyor o yüzden bende daha farklı tarifler denemek zorunda kaldım aslında memnun olmadım dersem yalan olur.İrmik, Domatesle ve ıspanakla da denemeler yaptım.Hepsinde güzel sonuç aldım.
İrmikli hamur için ;120 (1 bardak ve 1 parmak bardak daha) gr tam un 150gr(3/4 bardak) irmik yeterli içine en fazla bir bardağın 3/5 i kadar su doldurun ve hamuru sadece bu su ile yoğurun çok güzel olacaktır.
Ispanaklı hamur için ; 200 gr tam un (1.5 bardak) 250 gr haşlanıp süzülmüş ıspanak,2 yumurta,1 kaşık çiçek yağ. blenderda sıvı malzemeleri ve ıspanağı çekelim ve unu kaşık kaşık ekleyelim. Sertleşmeye başladığında unladığımız tezgahta sert bir hamur olana kadar yoğuralım.
Domatesli hamur için;200 gr tam un,3 kaşık domates salçası,1 kaşık zeytinyağ (isterseniz yumurta ekleyebilirsiniz 1 tane)yağ ve salçayı karıştırın yumurta koyacaksanız onuda sonra yavaş yavaş un ekleyin ve hamuru sert bir şekilde yoğurun.
3 yumurta
2 kaşık sıvıyağ
4 litre su
2 kaşık tuz
Unu bir kaba alalım ve ortasını açıp yumurta ve sıvı yağı koyalım.
Bir kaşık yardımı ile güzelce içten kışa karıştırarak hamur elde edelim.Eğer gerekirse un ekleyerek yoğun bir hamur elde edelim.
Elimizle Özleşene kadar yoğuralım.Bir birinden kopmayacak kadar sert olmalı.Elde yapıyorsak strech filme sararak 10 dk dinlendirelim.
Makinyı 3 konumuna getirip bir kere düzeltelim.Makina yoksa merdane ile uzunlamasına açalım.
Daha sonrasında iki yandan içe doğru katlayalım.
Makinayı bu sefer 2 konumuna getirelim ve tekrar açalım.Bu işlemi iki yada 3 kere tekrarlayalım.
En son olarak makinanın tırtıklı kısmında hamuru çekelim ve bir havlunun üzerine kestiğimiz makarnaları serelim.İstersek kesip erişte olarak kurutalım istersek direk makarna olarak kullanalım sonuç her ne olura çok güzel olacaktır.Haşlama işlemi aynen makarnayı yaptığımız gibi yapıyoruz.
Eşim malesef yumurta yemiyor o yüzden bende daha farklı tarifler denemek zorunda kaldım aslında memnun olmadım dersem yalan olur.İrmik, Domatesle ve ıspanakla da denemeler yaptım.Hepsinde güzel sonuç aldım.
İrmikli hamur için ;120 (1 bardak ve 1 parmak bardak daha) gr tam un 150gr(3/4 bardak) irmik yeterli içine en fazla bir bardağın 3/5 i kadar su doldurun ve hamuru sadece bu su ile yoğurun çok güzel olacaktır.
Ispanaklı hamur için ; 200 gr tam un (1.5 bardak) 250 gr haşlanıp süzülmüş ıspanak,2 yumurta,1 kaşık çiçek yağ. blenderda sıvı malzemeleri ve ıspanağı çekelim ve unu kaşık kaşık ekleyelim. Sertleşmeye başladığında unladığımız tezgahta sert bir hamur olana kadar yoğuralım.
Domatesli hamur için;200 gr tam un,3 kaşık domates salçası,1 kaşık zeytinyağ (isterseniz yumurta ekleyebilirsiniz 1 tane)yağ ve salçayı karıştırın yumurta koyacaksanız onuda sonra yavaş yavaş un ekleyin ve hamuru sert bir şekilde yoğurun.
Elma Parçacıkları (Apple crumble)
Evde ne zaman fazladan elmam olsa yaptığım ikinci tarif budur.Yemesi çok zevkli kesinlikle tavsiye ederim.
4 elma
250 gr şeker
250 gr un
75 gr margarin
2 adet karanfil
Kabuk tarçın
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)