9 Kasım 2010 Salı

Ispanaklı Pasta


 Ispanaklı pastayı uzun zamandır denemek istiyordum ama bir türlü fırsat olmamıştı. Bu güne kadar denemek istemiş ama deneyememiş olanlara tek sözüm hemen mutfağa...
 Bizde tatlıya düşkün bir ben varım eşim bu güzelim pastadan bir dilim yemedi. Ben pasta çörek ne kadar seviyorsam eşim o kadar sevmez e iki kişiyiz yapınca kalıyor o yüzden üzülüyorum bende annemlere gönderdim. Annem de oğlu gibi çok düşkün değildir tatlıya arkadaşları gelmiş ve onlarla paylaşmış yolda beni gören bütün arkadaşları direk pastanın tarifini istedi. 
 Herkesin beğendiği bir pasta oldu. Şimdiye kadar yapmadıysanız ki ben çok geç kaldım biliyorum deneyin seveceksiniz.

 Yapmaya karar verince blogları gezdim bir kaç kitap dergi karıştırdım ama yine bildiğimi okudum. Kek olayı olunca ne ölçü tanırım ne tarif hemen elim neye giderse koyarım :) tarifin dışına çıktım ama eğer orjinalini isterseniz bir çok arkadaşım yapmış. Ben değiştirerek yaptım çok güzel oldu.

Malzemeler

3 yumurta
1.5 bardak şeker
3 mandalinanın suyu(yaklaşık 1 çay bardağı)
1 bardak ıspanak(rondodan geçirilmiş)
1 çay bardağı sıvı yağ
3 bardak un
Kabartma tozu, vanilya
Şam fıstığı, fındık ( toplam bir avuç kadar)

Kreması;
500 ml süt
2 kaşık un
1 kaşık nişasta
1 bardak şeker


Yapılışı;
 Yumurta şeker ile iyice çırpılır ben mikser kullanmıyorum mikserle 3 dk yeterli. Sonrasın da İçerisine un kabartma tozu ve vanilya hariç geri kalan bütün malzemeyi dökülür çırpılır. Ardından toz olan malzemeler dökülür. Fındık ve şamfıstığı toz haline getirilip eklenir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında yarım saat kadar pişirilir.

( Mandalina suyu kekin pandispanya gibi olmasına yardımcı oluyor. Bu sebeple pasta yapılacak her keke konabilir. Bunu bu keki yaparken keşfettim. )

Krema;

Herkesin bir kreması vardır bende bunu yapıyorum tarifi birilerinden alındı elbet ama kimden aldım unuttum. Kim bulduysa ellerine sağlık. 


Malzemeler karıştırılır ve pişirilerek muhallebi yapılır çırparak soğutulur.


 Fırından çıkan kek soğuyunca ikiye bölünür isterseniz büyük bir tepsiye koyun daha küçük bir tepsi ile yuvarlak çıkartıp kenarlarını rondodan çekin isterseniz 3 e bölün ortadaki parçayı rondodan geçirin tamamen size kalmış. 


 Elimizde ki iki parça kekin ortasına ve üzerine soğuyan krema dökülür. 10 dk beklenir ve önceden hazırladığımız krem şanti ile süslenir. Rondodan geçirdiğimiz kek kırıntıları çevresine yapıştırılır ve üzerine serpilir. 


 Afiyet olsun...






 

9 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık bu tarif ile çok defa pasta hazırlamıştım fakat küçük tüyolar var tarifte:)bu tarif ile de denenecek listeme aldım:)Bizim bayram tatilimiz erken başlıyor:)sağlıklı sevdiklerinle beraber nice bayramlar.öptüm seni..

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık canım,hakikaten çok güzel gözüküyor..En sevdiğim pasta tariflerindendir..
    Sevglerimle..

    YanıtlaSil
  3. Çok ılgınc
    şam fıstıklı pasta gıbı gorunuyor
    emınım tadı da cok guzeldır
    ellerınıze saglık

    YanıtlaSil
  4. Çok ılgınc
    şam fıstıklı pasta gıbı gorunuyor
    emınım tadı da cok guzeldır
    ellerınıze saglık

    YanıtlaSil
  5. canım ellerine meklerine sağlık dün bende yayınladım ıspanaklı kek ilk kez yaptım:) çok da güzel oldu çok çok beğendim:))
    sende de oldukça güzel olmuş emeğine sağlık..

    YanıtlaSil
  6. bende yerim, bilirim ama daha hiç yapmadım inşallah kş sofralarından birinde kısmet olur :)
    eline sağlık
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık ,çok güzel olmuş :)

    YanıtlaSil
  8. ay ayy çok severim canım senin yaptığında çok güzel olmuş ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  9. Ben de çok severek yaparım. Kızım anaokuluna giderken yapıp götürürdüm; ıspanak yemeyen çocuklar, kızım da dahil olmak üzere fıstıklı pasta diye bayıla bayıla yiyorlardı.Ellerinize sağlık, nefis görünüyor. Tadına bakabilenlere afiyetler olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum blogcuyu hep mutlu eder. Beni mutlu ettiğiniz için şimdiden teşekkürler...