5 Ocak 2011 Çarşamba

Cam Agaci Suslemeyi Hristiyanliga Baglayanlar Icin Okumalari Gereken Bir Arastirma!!!


Hristiyanların İsa'nın doğuşu olarak kutladığı Noel bayramı, çok eski Türklerin yeniden doğuş bayramıdır.



Türklerin, tek tanrılı dinlere girmesinden önceki inançlarına göre, yeryüzünün tam ortasında bir AKÇAM ağacı bulunuyor.



Buna hayat ağacı diyorlar. Bu ağacı, motif olarak bizim bütün halı, kilim ve işlemelerimizde görebiliriz.



Türklerde güneş çok önemli. İnançlarına göre gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 22 Aralık'ta gece gündüzle savaşıyor. Uzun bir savaştan sonra gün geceyi yenerek zafer kazanıyor.



İşte bu güneşin zaferini, yeniden doğuşu, Türkler büyük şenliklerle AKÇAM ağacı altında kutluyorlar.



Güneşin yeniden doğuşu, bir yeni doğum olarak algılanıyor.



Bayramın adı NARDUGAN



(nar=güneş, tugan, dugan=doğan) Doğan güneş.



Güneşi geri verdi diye Tanrı Ülgen'e dualar ediyorlar.



Duaları Tanrıya gitsin diye ağacın altına hediyeler koyuyorlar, dallarına bantlar bağlayarak o yıl için dilekler diliyorlar Tanrıdan.



Bu bayram için, evler temizleniyor. Güzel giysiler giyiliyor. Ağacın etrafında şarkılar söyleyip oyunlar oynuyorlar. Yaşlılar,büyük babalar, nineler ziyaret ediliyor, aileler bir araya gelerek birlikte yiyip içiyorlar.



Yedikleri; yaş ve kuru meyveler, özel yemek ve şekerleme. Bayram, aile ve dostlar bir araya gelerek kutlanırsa ömür çoğalır, uğur gelirmiş.



Akçam ağacı yalnız Orta Asya'da yetişiyormuş.



Filistin'de bu ağacı bilmezlermiş. Bu yüzden olayın Türklerden Hıristiyanlara geçtiği ve bunu da Hunların Avrupa'ya gelişlerinden sonra onlardan görerek aldıkları söyleniyor. İsa'nın doğumu ile hiç ilgisi yok.



"Doğum, Güneşin yeniden doğuşu"



Sümerolog

Muazzez İlmiye ÇIĞ

22 yorum:

  1. çok güzel bir araştırma teşekkür ediyorum canım.ama nedense özellikle son yıllarda yılbaşı kutlamak,hindi yemek ve tabiiki ağaç süslemek suç gibi oldu.yeni bir yılın gelişini kutlamanın nesinde hata var anlamıyorum.ama sana ne diyemem şekerim şarapla yapılan bir armut tatlısı yayınladımda hakaret dolu yorumlara maruz kaldım,bende bu yorumları yayınlamayınca hızını alamaışta muhterem zat konu açmış bloguna bana şarapçı blogcu diyor.ne yapacağız artık bilemiyorum.ne de doluymuşum değilmi.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. güzel bir açıklama olmuş. bilmiyordum öğrendim.yılbaşı kutlanmaz der bazı arkadaşlarımız günah der oysa nasıl kutluyoruz ki yemek masasında sohbet muhabbet ötesi yok zaten sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Insan bagnaz olmayacak yeni gelen yila umutla bakmanin nesi gunah ayrica kime neye gore gunah herkes kafasinda birseyler uydurmus yaziyor ciziyor soyluyor ben icki de icerim yilbasinda hatta balik varsa evde yine icerim rakimi bu kimi baglar gunahsa kimin gunahi bu benim isleyecegim gunah neden bir baskasini bu kadar alakadar eder 5 yasinda cocuk degil hic kimse ister icki icer ister oturur keyif yapar bu onu baglar Tanri ile kul arasina girenden daha gunahkar kimdir?

    YanıtlaSil
  4. canım benim çok haklısın ama anlatamıyoruz işte.her neyse bana yazanı sormuşsun boşverrr.bir ay kadar oldu zaten,hiççç cevap vermedim çünki buna layık değil,üstelik bu tavrım onu dahada çıldırttı..

    YanıtlaSil
  5. Bu yazıyı yayınlamanıza çok memnun oldum,tamamen katılıyorum,yılbaşı ağacıda süslerim,yeni yılıda kutlarım kime ne.
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Bana arkadaşlarım mail olarak göndermişlerdi bu yazıyı
    sizin paylaşmanıza çok sevindim

    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Bizim ağaç hala süslü püslü duruyor. Bende çok severim yılbaşı ağacımı süslemeyi, demek ki mayamda varmış:)) Ayrıca bugüne kadarda ağacı süslerken hiç aklıma gelmemişti İsa peygamber için süslediğim. Ben gayet yeni bir yılın gelişini kutlamak ve hoş bir görüntü yaratmak için süsledim. Ağaca gelene kadar daha ne büyük günahlarımız var kimbilir. Ayrıcada kime ne yani.. Herkes kendi yaptıklarından sorumlu. Benim ağacıma karışana kadar kendi günahlarına baksın. Bak çok sinirlendim şimdi. Ağaçda süslerim şarapda içerim. Sözlerime Yunuz Emre'nin çok güzel bir sözüyle devam edeyim. Sen doğru ol da varsın sanan eğri sansın. Lakin sakın unutma ki sen kendini bir şey sanmadığın sürece doğru insansın.. Dediğim gibi herkes önce kendi günahlarına baksın ondan sonra geçip ahgam kessin. Bak bende çok doluymuşum:)))) Neyse canım. Güzel bir gün diliyorum sana sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Ha Türklerin tanrısı ülgen, ha Hristiyanların İsa'sı... Bana göre ikisi de birşey ifade etmediği için yılbaşında ağaç süslemeyi de anlamsız buluyorum. Zira bu dini bir inancın bayramı, o inanca mensup olanların kutlaması mantıklı. Ben de farklı bir dine(yani İslam dini) mensup olduğuma göre, ağaç süslemeyi kendi inancıma ters buluyorum.

    YanıtlaSil
  9. Tabii ilk once Turk olmak gerek, atalara saygi gerek, geleneklerin sadece dinden gelmedigini bilmek gerek, Turkiye de sadece muslumanlarin yasamadigini bilmek ve kendi kulturlerini yurutenlere saygi duymak gerek. Benim adima Saf Turk oldugum ve muslumanliktan once tek Tanriya Turklerin inandigini ve muslumanliktan oncede Turklerin var olduguna inanan biri icin bu cam agaci sonsuza kadar kutsal kalacak.
    Ve evimin bas kosesinde her yeni yilda olacak olmayanlara olanlar kadar saygiliyim beni baglamaz yayinlama amacim kulturumuze saygi duymayi artik ogrenmesi gerektigi bazi direticilerin.

    YanıtlaSil
  10. Ufak bir not düşmek istiyorum. Yılbaşı kutlamaya karşı değilim. Ama yılbaşının kutlanış şekli bana pek uymuyor. Yeni yıla giriyoruz diye umut dolu olmak tabi ki yanlış değil, ben de heves ediyorum yeni yıl bu geçen yıldan güzel olsa diyorum içimden. Ancak bence herkes kendi yaşam tarzına ve inancına uygun kutlamalı. Misal hindiyi hristiyanlar kesmeli, türkler bu yazıya göre ağaç süslemeli tabi tanrı ülgene inanıyorlarsa, müslümanlar yeni yıl daha güzel geçsin diye Allah a dua etmeli, vs. Dinlerin çok da önemi yoksa, amaç eğlence ise o zaman o da ayrı mesele.

    YanıtlaSil
  11. Üstte yazmış olduklarım kültürünüze saygısızlıktan değildir ki estergonyeşil. Yanlış anlaşılmasın. Ben kendi açımdan diyorum ki benim için ağaç süslemek mantıklı değil. Bu, kişilerin önem verdikleri şeyle alakalı. Türklük daha önemli basıyorsa elbette kişi ağaç süslemeli. Önemli olan kişinin kendi yaşam tarzını belirlemesi ve ona uygun yaşaması. Benimki belli. Türküm, sülalemin yarısı Aktürklerden, yarısı kıpçak türklerinden. Ama benim için müslüman kimliğim daha önce geldiği için ağaç süslemek yerine yılbaşında dua ediyorum. Ağaç süsleyene de yaşam tarzı buysa hiç bir lafım yok. Kaldı ki lafım olsa da kimseyi bağlamazdı, bu benim hayatım, diğeri de ağaç süsleyenin. Kimin kime karışma hakkı var ki.

    YanıtlaSil
  12. Zaten sozum saygisi olanlara degil son yorumda da belirttim saygisi olmayanlara isteyen istedigini yapmakta serbest olmali ben agac susluyorum diye biri gelip bana hristiyan diyorsa bir arkadas sarapli tatli yapti diye sarapci diye bloglara konu oluyorsa bunlarin sacmaligina lafim.

    YanıtlaSil
  13. Meraktan soruyorum, şaraplı tatlı yaptı diye şarapçı diye bloglara konu olan da var mı? Burada gülmek istiyorum :) Hoşuna gitmeyen, şaraplı tatlı yapanın bloğuna bakmaz, şarapçı diye orada burada konu etmeyi de mesela mantıksız buluyorum. Ben bu tarz bloglarda şaraplı tatlıyı atlar işime gelen güzel tariflere bakarım, onlardan faydalanırım. Yazan, şarabı lezzetli buluyorsa banane. İki tane şaraplı tarif var diye diğer tariflerden mi olayım?
    Dini bir iki birşey yazdık diye bizim adımızı da kökten dinciye çıkarırlarsa şimdi hiç şaşmam :)
    Neyse blog dedikodusu dedikleri de bu olsa gerek. Aa bak gördün mü şu bilmem kim şarapçı imiş :)

    YanıtlaSil
  14. canım bende bu konulardan çok sıkılıyorum insanlar anlamsızca eleştirilip hor görülüp çok büyük bir suç işlemiş gibi gösteriliyorlar..
    bende yılbaşı çamı süslüyorum hazırlıklar yapıyorum ailecek gülüp eğleniyoruz ve bizler için tek özelliği yeni bir yıla giriş yapmak olan bir akşamı sakin sakin muhabbetle karşılıyoruz..
    bunun nsi memleket meselesi oluyor anlamış değilim..

    YanıtlaSil
  15. ne güzel bir paylaşım yüreğine sağlık canım malesef insanlarımıza doğru düzgün bir yazıyı okutamıyoruz inşallah bunu okurlar öptüm sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Her yıl bu tartışma oluyor..
    Ben ağaçta süsledim,hindi yapmadım ama kızım çok istedi,noel baba varmış gibi hediyeleri sakladık,süt ve kurabiye bıraktık vs vs..kızım eğlendi bu bana yetti. kutlamayanlarda kutlamadı..ben karışmıyorum kutlamayanlara,yaftada yapıştırmıyorum onlarda yapıştırmasın ,karışmasın özelime yeter.

    YanıtlaSil
  17. gelenekler zamanla değişip yok da olabilyorlar.Eski türk inanışlarımız da yapmış olduğumuz bir çok şey zamanla unutuldu islam dinine girdikten sonra bir çoğuda zaten dine ters düştüğünden unutuldu. ağaç süslemeyi ben görsel olarak çok güzel buluyorum ama bunu canlısı ile yapılması taraftarı deyilim. Kurban bayramlarında ortalığı ayağ kaldıran hayvan severlerinde yılbaşındaki hindiler için ses çıkarmamalarını da taraflı buluyorum .Kaç yüz tane dinler gelmiş geçmiş ve halen de barındaran ülkemizde de anlayışsızlığı da anlayamıyorum.Herkese yeni gül bir yıl diliyorum.

    YanıtlaSil
  18. ozaman şöylede diyebiliriz atalarımız binyıl önce kafa derisi yüzdülerse insan yedilerse bunudamı devam ettireceğiz birşeyler bozulduğu için allah yeni peygamberler göndermiştir hıristiyanlık bozulduğu için müslümanlık gelmiştir ve son dindir sevgilerle

    YanıtlaSil
  19. sevgili arkadaşım ...

    http://www.blogger.com/post-edit.g?blogID=499271148977087877&postID=6881913760962707580

    bu linkte senin güzel etkinliğinden bahsettim.istersen diğerlerinde de bahsedebilirim arkadaşım.sana sevgiler ve kolaylıklar dşiliyorum etkinliğinde..
    ilk kez< bir etkinlikten bu kadar keyif aldım biliyor musun.konusu çok güzel.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. ayrıca emeğine sağlık.güzel bir araştırma sevgili estergonyeşili.

    YanıtlaSil
  21. Çok güzel bir etkinlik olmuş.Fırında ıspanak tarifini deneyeceğim.:)

    YanıtlaSil
  22. elinize saglik,guzel site,nursel

    YanıtlaSil

Yorum blogcuyu hep mutlu eder. Beni mutlu ettiğiniz için şimdiden teşekkürler...