23 Ocak 2012 Pazartesi

Zorunlu Genel Sağlık Sigortası Rezaleti ÇOK ÖNEMLİ


Artık devlet suyunu çıkartmış durumda herhangi bir işte çalışmıyorsanız yada siz çalışıyorsanız ama çocuğunuz belli yaş sınırının üzerindeyse ve başvuru yapmazsanız devlete 212.76 tl para ödeyeceksiniz. Şevket Tezelin yazısı ayrıntılıdır okuyunuz.


Genel Sağlık Sigortasında Vatandaş Merak Ettiklerini Sordu, Cevapladık
Genel Sağlık Sigortası tam olarak 01.01.2011 tarihinde yürürlüğe girecekti, 6111 sayılı Torba Kanunla yürürlük tarihi 01.01.2012 tarihine ertelenmişti. Çalışanlar, emekliler, bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler ve devletten gazi, şehit yakını aylıkları, 65 yaş aylığı, özürlü aylığı gibi aylık alanlar zaten sağlık yardımından yararlanıyorlardı ve yararlanmaya da devam edecekler. Ancak “Ne Şam'ın şekeri, ne arabın yüzü” diyenler ile ebeveynleri ile birlikte yaşasalar bile bakmakla yükümlü olunan kişi olmaktan çıkan çocuklarla hiçbir sosyal güvencesi olmamakla birlikte böytle bir arayışı da olmayanlar için zorunlu olarak GSS kapsamına alınıyorlar. Bu bakımdan SGK'nın sağlık güvencesi kapsamında olmayanların muhakkak gelir testi yaptırmaları gerekiyor. Müracaatlar kaymakamlıklardaki yeşil kart bürolarına yapılacak. Gelir testini de SGK elemanları değil, yeşil kart bürolarında görevli personel yapacak. Bu amaçla yeni personel istihdamı da gündemde. Geçen yazımız bu konu üzerineydi, ancak çok sayıda soru yapmuruna tutulunca bu konuya gelen sorular çerçevesinde bir kez daha ışık tutalım istedik. Gelir testi yaptırmazlarsa da birkaç ay sonra aylık 213 TL gibi yüklü bir GSS prim borcu ile karşı karışya kalabilecekler. Aşağıda konuya ilişkin olarak yurttaşların konuya ilişkin yağdırdıkları sorulardan farklı olanlarına çok merak edilen cevaplarıyla birlikte yer verdik.

Bekar ve Çalışmayan Kız Çocuklarının GSS Durumu
Soru: Tüm sigorta kollarına tabi SSK'lı olarak çalışmaktayım. İşsiz, bekâr ve 28 yaşında benimle yaşayan kızımın GSS kapsamında gelir testi yaptırması ve GSS'li olması zorunlu mudur? Yoksa benden dolayı GSS'li mi sayılmaktadır? Pakize ÖZOKÇU
Cevap: 01.10.2008 tarihinden önce ilgili kanunları gereği (506, 1479, 2926 gibi) tedavi yardımları karşılanan kişiler, 01.10.2008 tarihinde herhangi bir işleme gerek kalmaksızın, 5510 sayılı Kanun açısından genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılmıştı. Yani 01.10.2008 tarihinde ilgili kanunları gereği bakmakla yükümlü olunan kız çocukları 5510 sayılı Kanun gereğince de bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmıştı. Ancak durumlarında değişiklik olduğunda sağlık hizmetlerinden yararlanma koşulları 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre yeniden belirleneceği öngörülmüştü. 6111 sayılı Torba Kanunla yapılan değişiklik sonucu kız çocuklarının durum değişikliklerinin ortadan kalkması halinde, bu kişiler tekrar ilgili kanunlarına göre bakmakla yükümlü olunan kişi sayılacak. Kızınız da 01.10.2008 tarihinde 18 yaşını doldurmuş olduğu ve o tarihte bakmakla yükümlü olunan 18 yaşından büyük kız çocuk olarak sağlık yardımı hakkına sahip olduğu için şimdi de herhangi bir prim ödemeden sizden dolayı sağlık yardımından yararlanma hakkına sahip bulunuyor. Dolayısıyla sizin kızınızla ilgili herhangi bir gelir testi zorunluluğu yok.

İsteğe bağlı sigortalılık daha mı avantajlı?
Soru: İsteğe bağlı sigortalı olmak için yeni başvuruda bulundum. Acaba yeni Kanuna göre isteğe bağlı sigortalı olanlar ve olacak olanlar genel sağlık sigortası kapsamındadırlar mı? Yoksa onun için ayrı bir başvuru olması gerekiyor mu? Mustafa AYSAN
Cevap: İsteğe bağlı sigortalı olanlar da genel sağlık sigortalısıdır. 01.01.2012 tarihinden itibaren başvuruda bulunacak GSS’liler arasında siz yoksunuz. Siz ve sizin bakmakla yükümlü olduğunuz eş ve çocuklarınız da sigortalı veya emekli değillerse sizden dolayı sağlık yardımı hakkına sahip bulunuyorlar. Ne var ki 18 yaşından büyük, eğitim hayatı noktalanmış ve çalışmayan çocuklarınız, 20 yaşından büyük ve yükseköğrenime devam etmeyen ve çalışmayan çocuklarınız, 20-25 yaşları arasında, yükseköğrenime devam etmeyen ve çalışmayan çocuklarınız varsa onlar GSS yükümlüsü olarak ayrıca GSS primi ödeyerek sağlık yardımı alabilecekler. Bunun için de 31.01.2012 akşamına kadar başvuru yapmak durumundalar. Fert başına aylık geliri 886,50 TL'den daha yüksek geliri olan ailelerin GSS primi yerine isteğe bağlı sigortalı olmaları daha avantajlı gözüküyor. Zira GSS primi olarak ayda 106,38 TL ödemektense 283,68 TL verip isteğe bağlı sigortalı yapmak emeklilik için gün kazanmak anlamına da geliyor. Yeni sistemde SSK'lılar için 7200 günü Bağ-Kur'lular veya memurlar için ise 9000 günün erken tamamlanmasına göre emeklilik yaşı da erkekler için 60 yaşına kadar kadınlar için 58 yaşına kadar inebilecek.

Ya Bağ-Kur Borçluları?
Soru: Bağ-Kur’a prim borcum var. Genel sağlık sigortasından yararlanabilir miyim? Murat MİRAY
Cevap: Sizin gibi iki aydan fazla prim borcu olan 4/b (Bağ-Kur) sigortalılarının ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılmak için talepte bulunmaları hâlinde, yapılacak gelir tespiti sonrasında genel sağlık sigortası kapsamına alınmaları gerekiyor.

Kısmi Çalışanların GSS Primi
Soru: Eşim zaman zaman sigortalı olarak part-time olarak özel sektörde çalışıyor. Ocak 2012'den itibaren başlayan genel sağlık sigortası uygulamasında eşimin durumu ne olacaktır? Dışarıdan prim ödemesi yapmamız gerekecekse bunun miktarını her ay nasıl ayarlayacağız? Nereye başvurmalıyız? B.DOĞAN
Cevap: Eşiniz ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık sigortasından yararlanması için eşinizin çalıştığı her ayı takip eden ayın 23’ünde işverenin kendisinin primini kaç gün üzerinden bildirmişse bunu internetten tespit edip bu süreyi 30 güne tamamlayacak kadar günün primini ödemek üzere gelir tespiti yaptırması gerekiyor. Kaymakamlık Yeşil Kart Bürosuna yaptıracağı testin sonucunu SGK’ya götürüp saptanacak primi bankaya yatırması gerekiyor.

İki Kardeşe İki GSS Primi Gerekiyor
Soru: 1984 doğumluyum ve işsizim, kardeşim 1987 doğumlu ve üniversiteden yeni mezun oldu, o da işsiz. İkimiz de iş arıyoruz. Ailede annem ev hanımı, sadece babam özel sektörde SSK'lı olarak çalışıyor. Yazınızda Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma vakfına gidip gelir testi yaptırmak gerektiğinden bahsetmişsiniz. Bu bizi kapsıyor mu? Bir işsiz olarak her ay nasıl ödeme yapabileceğimizi düşünmüyor Devlet. Birey başına gelire göre her fert aylık 35,5 TL ödemek zorunda kalacak. Dört kişilik ailede bu rakam 142 TL yapıyor. Bizi izleyeceğimiz yollar konusunda aydınlatır mısınız? Ufuk ALTIPARMAK
Cevap: Babanız emekli olarak, anneniz de onun bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak GSS’den bedelsiz yararlanabilecek. Ancak siz ve kardeşiniz için yapılacak gelir testi hesabında anne ve babanızın gelirleri de dikkate alınacak. Yapılacak gelir testinde birey başına aylık geliriniz 295,50 TL’den düşük olarak saptanırsa iki kardeş olarak her ay 35,50’şer TL GSS primi ödemeniz gerekecek. Gelir testi için başvurmazsanız o takdirde her ay için 212,76’şar TL prim hesaplanacak. Size düşen kardeinşizle birlikte adresinde kayıtlı olduğunuz ilçenin Kaymakamlığının Yeşil Kart bürosuna en geç 31.01.2012 tarihine kadar yazılı olarak başvurmaktır.

Soru: Emekli bir babayım. Aile gelir testi yapılırken aynı yerde ikamet eden 18 yaşını doldurmuş geliri olmayan erkek veya kız çocuklar babanın geliri aile geliri olarak mı sayılacak yoksa her biri bir aile olarak mı dikkate alınacak bu konuyu açarsanız memnun oluruz? Yusuf KAYA
Cevap: Örneğin emekli bir baba olarak aylık geliriniz 1000 TL ise, eş ve iki çocuğa sahip iseniz aylık geliriniz dörde bölünecek ve çıkan bu rakam 295,50 TL’den düşük olduğundan bedelsiz olarak sağlık yardımından yararlanılacak. Aylık gelirinizin birey başına 295,50 TL ila 886,50 TL arasında çıkarsa çocuklarınız için ayrı ayrı aylık 35,50’şer TL GSS primi ödemek durumunda olacaksınız.

9 yorum:

  1. Bu konu üzerine insanlar çok tartışıyor.beğenen de var beğenmeyen de.Ama bunun maskeli balo oyunu olduğunu düşünüyorum..
    Resmen haraca bağlanıyoruz.Bunun açıklaması yok.Her şeye vergi ödüyoruz ,hani bir devleti yıkmak ve rejimi değiştirmek için devlet nasıl karalanır oyunu diyesim geliyor ama ağır mı olur bilemiyorum.Ama tarihte yıkılan devletlere bakarsak eğer hep haraca bağlanmış halkın isyanları ile yıkılışa sürüklendiğini görürüz.Ali Cengiz oyunlarını süper oynuyorlar, Bravo..
    Yorumumu beğenmezseniz ,lütfen yayımlamayın :)
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler....Berrin

    YanıtlaSil
  3. Bu milletin herşeyine dokundular sıra ceplerindeki paraya geldi sonucu hep beraber göreceğiz.

    YanıtlaSil
  4. Devlet yazuz hırsız olmuş. ben biliyorum senin gelirin şukadar diyor. Anan baban yardım ediyorsa yandın.Etmesin kardeşim bana ne diyor. Suyu ısınıyor bunların yakındır.İnsanlar elbet gözlerini açar

    YanıtlaSil
  5. Etkinligi sayfama ekledim...Haber vereyim dedim.

    YanıtlaSil
  6. Arkadaşım etkinlik tariflerini göremiyprum.Bende közlenmiş biberli ıspanakla ama yok

    YanıtlaSil
  7. Bu millet gereken hassasiyetlerine uygun davranmadığı sürece AKP gibi haksız ve adaletsiz iktidarların hep oyuncağı olmaya mahkûmdur,ne yazık ki!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum malesef çok daha kötülerini yaşıyoruz artık.:(

      Sil
  8. Yanlış bir uygulama, basiretsiz kişilerin ve söğüşlemeci kurumların mantığıyla çıkartılmış bir uygulama, birileri nemalanıyor kısaca.

    Bu sistem şöyle olmalı: alınan maaştan, aylık kazançtan kesinti yapmalılar, bu da zaten yüzde birlik bişey olmalı, herkes hastane etkinliği yapmıyo, yılda iki kez belki gidiyor. Doğrusu budur ha böyle yapmıyosan herkes istediği hastaneye gider ve devletin ona verdiği indirim kartını göstererek yüzde indirimi kaçsa ona göre para öder hastaneye, boşyere insanlar para ödeyip birde bunun zorunlu kendi ayağıyla emeğiyle ödenmesi saçmalık, birde üstüne yetersiz ve saçma bir uygulama.

    eski hataların üstüne sistem inşa etmeye çalışılırsa böyle olur, bu gibi uygulamalardan yararlanan söğüşlemeci devlet kadroları birimleri veya başka kuruluşlar var, yoksa bu tür saçma uygulamalar olur muydu.

    Milleti nasıl söğüşleriz, har vurup harman savurduğumuz vergilerin yerine başvurulan söğüşleme işlemlerinden biri ve kanunen söğüşleniyoruz. Saçma bi uygulama, bürokrasiye bürokrasi getirdiler, amuda kalkmayı soytarılık yapmayı öğrenmek imanın şartı oldu.

    YanıtlaSil

Yorum blogcuyu hep mutlu eder. Beni mutlu ettiğiniz için şimdiden teşekkürler...