11 Aralık 2013 Çarşamba

#yemekfırtınası 2. ve 3. Gün Tarçınlı Rulo ve Kış Çayı

#yemekfırtınası benim için aslında çok iyi oldu bu vesile ile daha fazla zaman ayırıyorum bloğuma ama yine tembel öğrenciliğimi gösterip görevleri erteleyerek ekliyorum. Yarının yazısını da bu akşam hazırlama gibi bir planım var ama ben ne zaman bir plan yapsam kesin birşey oluyor ve altüst oluyor herşey :)

Tarchy yani tarçınlı rulo yıllardır evlerimizde yapılan birşey aslında üstüne bir sos koydular bize tarchy diye bir sürü paralara yediriyorlar. Bir adedini alacağınız fiyata bir tepsi yapmanız muhtemel. Üst sosunu dökmeden sıcak sıcak yedik biz ama sosunda da çok büyük bir espiri yok aslında. Yurt dışında kesmeler ve bu rulolar bir revaçta anlatamam her çeşidini yapıp yapıp koyuyorlar her gördüğümü bunuda yapacağım diyorum ama işte malum ben üff püff le geçen bir ömür. Atalarımızın bir lafı var çok bilen çok aldanır diye bende bu lafı kendime şöyle uyarladım her iş çok bilenin başına kalır. Bir sürü şey yapıyorum mutfağa vakit kalmıyor mutfağa kalsa dikişe dikişe kalsa temizliğe ben kaça bölüneceğim daha bakalım. Şiştimi kafanız geliyor tarif :)

Hamur için;

1 pk maya
1/2 bardak ılık su
1/2 bardak ılık süt
1/4 bardak şeker
50 gr tereyağ
1 yumurta
3,5- 4 bardak un

İçi için;

50 gr tereyağ
1/2 bardak şeker
2 kaşık tarçın
ceviz, kuru üzüm fındık isteğe bağlı eklenilebilir.

Tepsiye sürülecek kadar tereyağ ve üzerine serpilecek kadar 1-2 kaşık şeker gerekli.

Üst sos;
4 kaşık tereyağ
2 su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı vanilya
3-4 yemek kaşığı su

Mayalı hamur bildiğimiz mayalı hamur. Yaş maya kullanırsanız önceden suda eritin kuruysa gerek yok bütün malzemeleri yoğurup bir kaseye koyun ve mayalandırın. Mayalanma süresi en az 1 saat olacak.

Tezgahta büyükçe açın ve ilk önce yağı sürün üzerine şekeri ve tarçını serip rolu yapın. Resimdeki gibi kesin ve tepsiye tereyağ sürün ve şeker serpin ruloları aralıklı olarak koyun. Ve mayalanmaları için yeniden bekletin. 1saat kadar da tepside beklesin.

200 derecede 20 dk civarı pişirin. 

Sos için;

Aslında basit bir buttercream sadece süt yerine su ekleniyor ve suyu biraz daha fazla oluyor. Tereyağ ve pudra şekeri iyice çırpılır ve akışkan olana kadar kaşık kaşık sıcak su eklenir. İstenilen kıvam 3 ile altı kaşık arasında değişiyor.

Soğuyan ruloların üzerine sürün. 

Afiyet olsun..

GelelimKış Çayına;

Vücut şöyle bir üşür hani kış kemiklere kadar hissedilir. Kış çayı yapılıp o kemiklere dirensin diye güç verilir.



1 tutam ıhlamur
2 bardak su
1 çubuk tarçın
1 tutam kuru gül
1 dilim limon
3-4 adet karanfil

Su önceden kaynatılır ve içersine bütün malzemeler eklenir. 5 dk daha kaynatılıp altı kapatılır. Servis edilir.

Afiyet olsun.

5 yorum:

  1. genelde mayalı hamurdan peynirli vb. poğaça yaparız ben hiç yemedim şekerlisini. güzele benziyor deneyeceğiim :) tarif için tşkler, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel oluyor çayın yanında aslında ben Bursalıyım bizde buna nokul yada lokum denir aslında biraz baharat farkı ile onunda tarifini vereceğim hele o tadından yenmez :)

      Sil
  2. Ellerinize sağlık harika görünüyor.Ben Tarçınlı ruloyu çok severim.Panama da yaşamıştım 2 sene ve orada satılırdı.Çok güzel kokar.Mutlaka yapıcam bu tarifi.Sevgiler....

    YanıtlaSil
  3. severek takibe aldım güzel bir bloğunuz var.. bende sayfama beklerim.. gelirseniz çok memnun olurum..
    http://morasaleti.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık çok güzel görünüyor mutlaka denemem lazım:)

    YanıtlaSil

Yorum blogcuyu hep mutlu eder. Beni mutlu ettiğiniz için şimdiden teşekkürler...