23 Aralık 2010 Perşembe

Şehit KUBİLAY' ı Saygı İle Anıyoruz


Ne acıdır ki simdi buraya bakıp bu kim ki diyecek yüzlerce insan olacak. Ne acıdır ki tarihimiz de bizim icin çok büyük zahmetler vermiş bir çok kişi gibi Kubilay'ın da kaderi unutulmak hatta tanıtılmamak oldu. Tabii parmakla sayılacak kadar da olsak tarihi bilen takip eden minnetini hissedenler de var. 

Ruhun şad olsun büyük asker... 




Şehit KUBİLAY kimdir?



Derviş Mehmet isminde bir yobaz ve altı silahlı arkadaşı 23 Aralık 1930 günü Menemen'e gelmişler ve camiye girerek üzerinde dini ibareler yazılı bir bayrakla, camide bulunanları ve merakla cami önüne toplananları, kendileriyle birlik olmaya davet etmişlerdir. Derviş Mehmet halka hitap ederek; "Ey Müslümanlar, ne duruyorsunuz; Halife Abdülmecit hududa geldi, Sancak-ı Şerif çıktı, gelin altında toplanalım, şeriat isteyelim" diye bağırmıştır.

Gösteriler ve tekbirlerle dini ibareler bulunan bayrağı Hükümet Konağı önündeki meydana dikmişlerdir. Toplanan halkı dağıtıp bu yobazları yakalamaya, mesleği öğretmenlik olan Yedek Asteğmen Kubilay Bey'in askeri müfrezesi görevlendirilmiştir. Kubilay Bey, şakilere nasihatta bulunarak; yaptıklarının hatalı, sakıncalı ve kötü bir şey olduğunu belirterek vazgeçmelerini ve dağılmalarını söylemiştir. Şakiler buna mavzer kurşunu ile cevap vermişlerdir. Kubilay Bey kendisini korumak için tabancasını çekmiş ise de, bir kurşunla yaralanarak yere düşmüş ve gözleri dönmüş canilerden biri, yaralı Kubilay Bey'in üstüne atılarak boğazından kesip başını gövdesinden ayırmıştır. Bu arada iki mahalle bekçisini de şehit etmişlerdir.

Olay yerine yetişen askeri birlik ve jandarmalar şakilerin teslim olmalarını istemiştir. Bu isteği reddeden yobazlar ateşle karşılık vermişlerdir. Çatışma sonucu Derviş Mehmet ve iki arkadaşı vurularak, ikisi de yaralı ele geçirilmiştir. Diğer ikisi de iki gün sonra yakalanmıştır. Araştırma sonucu; olayın bölgesel bir nitelik taşımadığı, organize bir şebekenin düzenlediği, Cumhuriyet'i yıkmak amacını güden irticai ve siyasi bir hareket olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun üzerine Hükümet, Menemen ilçesi ile Manisa ve Balıkesir illerinde bir ay süre ile sıkıyönetim ilan etmiştir. Yakalananlar muhakemeleri sonunda ağır cezalara çarptırılmışlardır.(Bulent arincin dedesi Kubilay`i sehit edenlerin arasindadir)

5 yorum:

  1. Ders kitaplarında bile yok artık. Tüm şehitlerimiz gibi, nurlar içinde yatsın....

    YanıtlaSil
  2. Canım,
    bazı insanlar vardır ki, anılmasalar bile asla unutulmayacaklardır. Bunlardan biri de Kubilay.
    Bizler onu asla unutmayacağız, çocuklarımıza da unutturmayacağız.
    Yattığı yer nur için de olsun.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  3. keşke tarihimizi unutmasak; hatta unutmayı bırak birazcık olsun öğrenmek için çaba sarfetsek..
    saygıyla anıyoruz şehidimizi...

    YanıtlaSil
  4. Saygıyla anıyorum Ruhu şad olsun...

    YanıtlaSil

Yorum blogcuyu hep mutlu eder. Beni mutlu ettiğiniz için şimdiden teşekkürler...