6 Ağustos 2013 Salı

Kolay Beyti (Yufkaya Sarılı Köfte), Peynir Topları, Deniz Börülcesi


Geçen Bodrum`da yeni açılmış olan Big Red One Cafeye gittik. Motosiklet cafe`de denilebilir. Yemekleri çok çok güzel eğer motor gezisi yapıyorsanız motorunuzu rahatlıkla görebileceğiniz( ki motorcu için motorunu görmek çok önemli) hem serin hemde çok zevkli bir yer. Menüsünde yufkaya sarılı köfte yazıyordu ama onu sipariş etmedik. Kendine özel hamburgeri söyledik. Tam amerikan vari bir burger olmuş kocaman yarısıyla bir bayan rahat doyar. Gelelim bizim köfte macerasına eve gelince hemen araştırdım. Özü Darüz Ziyade adı altında, İçeriğini değiştirip yapmış bir blogger arkadaş var ama araştırdım bulamadım daha sonra bağlantısını ekleyeceğim. Ben bu iki tariften esinlenip kendi tarifi yaptım. Köftesini blogger arkadaştan fikri big red one'dan aslında benim için.

Tarifi:
(10 Kişilik)

2 yufka
500 gr kıyma
1 çay bardağı antep fıstığı(toz)
1 çay bardağı ceviz(toz)
1 kaşık kimyon
1/2 kaşık karabiber
1 çay bardağı kaşar peyniri(rende)
1 tatlı kaşığı tuz( silme)

Yapılışı:

Yufka hariç bütün malzemeyi bir güzel yoğurun. Yufkayı masaya yayıp dörde bölün. Köfteden aldığımız bir yumruk büyüklüğünde barçayı ince bir şerit halinde yufkanın köşeyine koyun. Sigara böreği sarar gibi sarın. Ve bıçakla birer parmak kalınlığında kesin.Şişlere yatay olarak geçirin. Üzerlerine tereyağ parçaları koyun. Önceden ısıtılmış 230 dereceli fırında pişirin.

(yoğurda toz antep fıstığı karıştırın ve köfteleri batırarak yiyin)



Yumuşak Peynir ve iki diş sarımsak ile yapacağınız bu harika tarifi bir çok kişi farklı şekillerde yapıyor. Genelde içine krem peynir ekliyorlar ama bence gerek yok yumuşak peynirle yaparsanız sadece peynir yeterli ben sarımsakla peyniri çok yakıştırdığım için ikisini karıştırıp yoğurarak yapıyorum. Üzerine zevkinize göre pulbiber, kekik, kavrulmuş susam, dereotu, maydanoz hatta ince rendelenmiş havuç ile renklendirerek servis edin. Susam en çok yakışanı bence...Özellikle rakı sofraları için harika bir meze tavsiye edilir. Sevgiler...

Ege'de yaşayıp deniz börülcesi yapmayan yada yemeyen yoktur sanıyorum. Aslında genelde sarımsak ve zeytinyağı ile servis ediliyor ki burada bin çeşit ol var. Pazardaki teyzelere teyze bu nasıl yapılıyor dediğinde çok kolay kızım haşlayıp durun sonra zeytinyağ ve sarımsak koyup durun afiyet olsun diyorlar.

Yani bütün otları haşla zeytinyağ ve sarımsakla ye işin özü bu :))

Ama benim börülcem farklı annemden öğrendiğim hardal sos ile servis ediyorum. Gerçekten yiyen herkes çok seviyor. Ben hardal sevmeyen biriyim ama bu sos olunca yiyebiliyorum. 

Yapılışı basit. Börülceyi alın bir güzel yıkayın pazardan alırsanız biraz topraklı olacaktır. Bir kaç su yıkadıktan sonra haşlamak için düdüklüye yada tencereye koyun su üzerini geçsin. Bir daldan çıkan dallar şeklinde börülce piştiğini dallardaki yeşillikleri çektiğimizde kolayca içindeki kılçıktan ayrılıyorsa olmuştur şeklinde anlıyoruz. Piştikten sonra ki bu düdüklü ile 15 dk normal tencerede en az 25 dk olarak sürelendirilebilir.Süzüp soğumaya bırakıyoruz. Börülce çok tuzlu bu sebeple pişirme esnasında ve sonrasında tuz koymuyoruz. Soğuduktan sonra en üssten elimizle bastırıp aşağı kadar sıyırıyoruz. Kılçıkları atıp yeşilliği servis edeceğimiz kaba alıyoruz.

1 kaşık hardal
1 çay bardağı zeytinyağ( taş sıkım olursa tadından yenmez)
2 diş sarımsak( dövülmüş)

Hepsini bir kasede iyice çırğıyoruz ve börülcelerin üzerine döküyoruz. Afiyet olsun.



Bu arada bahsettiğim Big Red One dan da küçük bir kare Harley düşünkünleri için göz banyosu niyetine :)


22 Temmuz 2013 Pazartesi

Evde Simit Missss...



Sabah Refika'nın Mutfağı 'ndan gördüğüm ve dayanamayıp hemen yaptığım bu simide bayıldık bir kaç nokta dışında tarif çok güzel. Yapmanızı kesinlikle tavsiye ediyorum.Çektiğim resimlere kıyamadım hepsi ayrı güzel ondan hepsini yayınlıyorum.





Malzemeler (9 Adet İçin demiş refika benimkiler 12 adetti)

1 kg. un
3 çay kaşığı kuru maya
1 çorba kaşığı tuz.
600 ml ılık su

Simitleri batırmak için;

1 bardak üzüm pekmezi ( çok fazla yarım bardak yeterlidir)
1/2 bardak su
1 çorba kaşığı un
Bolca yarı kavrulmuş susam

Yapılışı:

Un için protein seviyesi 13 demiş Refika ama ben bulamadım markette 11 ve 14.7 var bende yarım ondan yarım ondan koydum. Unu eledim. Ve ünlü mikserimde yoğurdum. Belki bu sebeple çok güzel karıştırıldığı için çok güzel kabardı. Unu eleyin ortasını açın ve daha önceden suyun içinde erittiğiniz mayayı ekleyin. Biraz ele yapışan bir hamur oluyor. Bir kenarda üzerini örtüp kabarmasını bekleyin. Tezgaha biraz un serpin ve hamuru yoğurup tekrar özdeşleştirin. Sonra alıp 120 gr lık yanı küçük yumruk büyüklüğünde bezeler ayırın. bu bezeleride ikiye ayırıp uzun iki parça çıkartıp birbirlerine sarın. Ve birleştirin. 

Pekmezli harç için pekmez su ve un bir kapta karıştırın. Susam eğer kavrulmamışsa siz kavurun. Simitleri pekmeze batırın ters yüz yapın ve elinizle hafif uzatın. Sonra susama bulayın. Tepsiye dizin. Biraz daha mayalandırın. Sonra 230 derece de öncetilmiş fırında 15 dk kadar pişirin. 

Afiyet Olsun

5 Haziran 2013 Çarşamba

WHAT İS HAPPENING IN TURKIYE

What is happening in Turkiye?

First, we need to summarize the political history of the AKP government that is ruling Turkey. Roots of the AKP government are based on political radical Islam. This is the main reason that they consider people who don’t support them as enemies. For AKP, if you do not embrace and appreciate their politics, it is unnecessary for you to live. The process that started this revolution cannot be considered just because of trees. This is for Turkic race freedom, this is for Turkic national dearness and this is for the father of the TURK'S ATATURK and for the Secular Turkiye Rebuplic! The public has been uncomfortable with the oppressive AKP regime and they have been waiting for a step of unity to show that. Leftist parties in Turkey couldn’t organize the public but the public organized themselves. The millions that have been struggling against the AKP regime include people from a variety of different political views. That is what scares AKP the most. Only a small group supports AKP.

AKP has been holding the monopoly of media for a long period of time to hide the fact they are powerless from the people of Turkey. They bought many newspapers and television channels. This has been their plan to cover up their weaknesses. But the truth was finally revealed, the truth that AKP and Erdogan are not powerful at all.

No matter how many newspapers and TV channels they bought, AKP never owned the social media. While AKP was trying to cover up its oppressive regime, the truth spread to millions through social media.

The reality is that social media is the one knocking down Erdogan, not opposing political parties. This is not my personal opinion, he stated this fact himself. Just 2 days ago he made the said himself that he should “Hang the people who share news from Facebook and Twitter”. Erdogan became tougher as he became powerless. Just like the other dictators from history.

Erdogan was using police to get his opponents imprisoned. The bond between police and Erdogan are based on their Islamist roots. This is why there are so many police that will kill all opponents with one order from Erdogan.

Police have killed many so far. The newspapers he owned are trying to hide this. This is when Erdogan’s big fear social media kicked in and decoded the slaughters. Newspapers of Erdogan are not effective anymore. Because people can see the massacres on streets with their own eyes. Erdogan does not only use police to butcher his opponents, he uses Islamist teens connected to him to increase and spread the violence. These teens are put among police.

Erdogan gives the message “I have the power! If you oppose, you might die.” But there is something he forgot. The nation of Turkey is not afraid to die. Look at the our history we are Turkic race! Erdogan can use his mercenary police against the public, the public does not back down. The people have learned to defend themselves against the modern violence weapons AKP police has been using. Doctors are on guard for the slaughters. People live as if they are in war. Volunteers carry food and medicine to opponents.

People who nobody could have guessed would unite are fighting against the AKP regime together. While I am writing this for you, I am sure many opponents are hurt throughout Turkey. Police are attacking people no matter if they are children or women. And if you, people of the world keep silent and inconsiderate to what is happening in Turkey, you will remember the man who wrote this as “deceased”.
Thank you for spending time to read this.

Bu Blogda Direniş Var!!!


3 Haziran 2013 Pazartesi

Türkiye için savaşıyoruz DUYUYORMUSUNUZ



Bunca zaman bize yapılanları umursamadı kimse. Evlerinde oturup dizi izledi, olanları sineye çekti toprağı satıldı sustu, binlerce askeri öldü ve bunu yapanlara ödül verilir gibi savunuldu sustu, ananı al git dendi sustu, bayramlarımızı yasakladı, içtiğimiz içkiye karıştı sigaraya karıştı sustu, yatak odana karıştı sustu, daha neler neler dedi,  Atatürk e ayyaş dedi sustu. Bu millet şu an kendi öz benliği, kendi hakları, Atası için savaşta. Emin olun kimse bir parti için savaşmıyor. Lütfen Halk, Ulusal kanallarını açın izleyin biraz orada öleni bu gün tanımıyorsunuz ama bu kadar orantısız güç kullanan polis yarın siz o yol üzerinden işe giderken sizi dövebilir ve öldürebilir. Polis halk için vardır hınçla halkı dövmez bile bile gözüne gaz bombası sıkmaz kafanın tam üstüne tazyikli su sıkmaz. Pkk gösterilerini uzaktan izleyen polis şu an en büyük karşılığı kendi halkına veriyor.  Çünkü bu halkın geri çekilme gibi bir niyeti yok. İnsanlar polis çekilince taksimin yerlerini temizliyor hiç bir

Şu an yapılan hareket kesinlikle bir provakasyon değildir. İnsanlar artık susmamaları gerektiğinin farkındadır. Toprak namustur. Kaç yıldır namusunuzu yabancılara satıyor devlet. Susmayın bu sefer gerçekten sıra size gelecek...

17 Mayıs 2013 Cuma

Ben Buldum Etkinliği 3. Bölüm 3. Kısım (son)

Etkinliğimin son kısmına geldik katılan herkese çok teşekkür ediyorum.

Hayal edilip yapılmış ve tadının çok güzel olduğuna emin olduğum bir tarif var ilk sırada. Karamelli Tartoletler tarif için Nurlu Mutfak tam gezilecek blog. Kendisine katıldığı için çok teşekkür ederim. Fikrine sağlık...
Çok güzel tariflerle bloğunu süsleyen Mutfağa Buyrun var sırada. Dereotlu salatalıklı makarna salatası yapmış bize. Tadı inanılmaz denedim çünkü tavsiye ederim.Kendisine katılımı için teşekkür ederim. Fikrine Sağlık...

 
Sigara böreğinin böylesi... Müthiş görünüyor. Sefertası Tarifleri iki tarifle birden katılmış. Ard arda koyacağım İlki Mantarlı sigara böreği ikincisi Nohutlu Rulo Börek çok güzel tarifleri var bloğunu ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Fikrine Sağlık.

Yazın geldiği bu günler için süper bir tarif var şimdi. Lezzet Cafe bizim için Dondurmalı Cheesecake yapmış. Blog harika tarif harika gezmenizi tavsiye ederim. Kendisine katılması için çok teşekkür ederim. Fikrine Sağlık...

Kaşarlı Sucuklu Acıkalı Poğaça var sırada bu kadar malzeme varsa tarifte inanılmazdır eminim. Banudan şımartan tatlar   benim çok sevdiğim bir blog. Tarifleri ve samimiyeti için kendisine teşekkür ederim. Fikrine sağlık...



Fırında mantarlı makarna  son tarif. Nar Taneleri bizim için bu tarifi hazırlamış mutfağa denemesi bize kalmış. Kendisine katılımı için teşekkür ediyorum. Fikrine Sağlık...

 

4 Mayıs 2013 Cumartesi

Banana Coco Latte



Kahve makinesini aldıktan sonra bir sürü denemeler yaptık. Bir sürü kahvede yaptık ama ben bir türlü resim çekemedim. Daha doğrusu o kadar güzel oldular ki içmek resim çekmekten önce geldi :) Bundan da sabredemedim biraz hüplettim sonradan resim çekelimmm dedik ve hemen resimledim. Kahveyi ben yapmadım demiyorum çünkü kahveyi makine yapıyor ama içine koyulanlar, sütü köpürtmek asıl olan. Sadece size bir kaç sır verebilirim kahve makinesi kullanmakla ilgili. Süt köpürtmek için biraz kullanıp hem elinizi alıştırmanız lazım hemde makineyi açmanız lazım. Kullandıkça daha güzel süt köpürtüyor. Bu arada Monin ve Fo arasındaki farkı anlatmam gerekirse biri Everest biri tepecik. Monin almadan önce Metrodan denemek için bir Fo aldık ki resmen içemedik içerik olarakta çok fazla kimyasal içeriyor. En uygun Monin için tercih ettiğimiz tek adreste gittigidiyor da bulunan antalyakahve adlı işletme.

Tarif;

120 ml süt
1 shot espresso (makinenin bir seferde verdiği kahve)
10 ml Muz  premium şurup
15 ml Karamel premium şurup

Sütü dairesel hareketlerle köpürtün. Köpürtülen süt 120 ml iken köpüttüğünüzde 300 ml oluyor. Ve köpürtmek için ortaboy bir cezve kullanmanız şart( tchibonun kendi cezvesini tavsiye ederim). Hem çevreye sıçramayı önlüyor hemde dökerken şekil vermek için çok faydalı oluyor. Kahveyi koyacağınız latte bardağına öncelikle Monin şuruplarını koyun. Bardağı iki üç sefer sallayıp karışmasını sağlayın. Sütü köpürtmenizin ardından cezveyi iki üç sefer tezgaha vurun. Bardağı azıcık yatay tutarak yavaşça sütü boşaltın. Ardından fincanı düz bir zemine alın ve kahvenizi bardağın kenarından yavaşça boşaltın. Bu teknikle kahvenizde güzel  görsel bir şölen elde etmeniz mümkün.

Mozzarella Sürprizli Top Köfte


Köfte yoğurmakla geçti ömrüm dersem yalan olmaz e bu kadar çok deneme yapınca çeşitleride bir o kadar çok oluyor. Bu köfteyi de denemelerim arasında süper sonuç verenlerin arasına koyuyorum. Köfte kızartılınca ayrı bir güzel oluyor bence birde arasında böyle akan bir peynir olunca daha da güzelleşiyor. Denemenizi tavsiye ederim. Bu arada mozzarellalı köfte yurt dışında yapılıyor ben sadece görmüştüm tarif benden fikir anonim :)

Köfte

2 Kişilik
300 gr kıyma( kuzu kullandım siz zevkinize göre seçin)
1 soğan ( rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı karabibier
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 dilim ekmek

İçi için:
Mozzarella ( küp küp kesilmiş)

Kızartmak için:
 Fındık yağı( sağlıklı diye ben fındık kullanıyorum şart değil)

Köftenin özü bütün malzemeleri çok güzel yoğurmak ne kadar derseniz kıymanın yağı ellerinize yapışacak kadar diyebilirim. Birde benim anneciğim hep elinde toparlayıp kaba köfteyi atar birde tek tek isimlerimizi sayar buuuu senin içinnnn diye söylerdi. Ondan köfteyi bende ille bu şekil atarım. İşte attığınızda kapta eğer köfte dağılmıyorsa olmuştur.

Köftelerinizi elinizde yuvarlayıp açın içine küp kestiğiniz peyniri koyup sıkıca kapatın. Biraz dolapta dinlendirirseniz daha güzel kızaracaktır. Kızartırken peynirin akması bu şekilde engellenmiş olacaktır.

Afiyet ve Sağlıcakla kalın...

1 Mayıs 2013 Çarşamba

Fırın Tavuk, Kolay Pilav ve Baharatlı Top Patates

Uzun zamandır tavuk yemediğimizi düşünüp bir fırın tavuk yapalım dedik. Biz tavuğun küçüğünü ve çıtır pişmişini severiz. Hem yapımı kolay hemde çok lezzetli bu sebeple tavsiye ederim. Pilav ise en pilavı tutturamayan insanın bile hemen yapabileceği bir pilav. Çok kolay evlendikten sonra annemden öğrendiğim ki çoğu yemeği annem öğretti bana kendi annemi küçük yaşta kaybedince babannemin bir kaç tarifi dışında yemek bilgim yoktu. Ama şansıma annem o kadar güzel yemek yapar ki çok şey öğrendim ondan :)

Fırın Tavuk

1 Küçük Tavuk
Yarım Limon
1 Kaşık Tuz

Tavuğu bir güzel yıkayın, limonla ovun sonra tuzla ovun ve  fırının teline koyun. Altına içine su doldurduğunuz tepsiyi koyun. Fırını 230 dereceye ayarlayın ve alt üst ayarda pişirmeye bırakın. Altı nar gibi olunca tersini çevirin. Terside nar gibi olsun. Size de afiyet olsun :)))

Kolay Pilav

2 Bardak Pirinç( İki kişi için 1 bardak yeterli)( Önceden sıcak tuzlu suda ıslatılmış)
3,5 Bardak Su(sıcak)
1/2 Çay Bardağı Şehriye
1 Tatlı Kaşığı Tuz
 2 Kaşık zeytinyağ (yada tereyağ)

Şehriyeleri yağda kavurun. Sonra  suyu ekleyin. Su biraz tıkırdasın hemen önceden ıslattığınız pirinçleri yıkayıp ekleyin tuzunu koyun ve tencerenin kapağını kapatın. Altını orta ateşe alıp pişmeye bırakın. Suyunu iyice çekince altını kapatın. Kapağını açıp bir karıştırın ve tencere ile kapağının arasına kağıt havlu koyun. Bir kaç dakika dinlendirin.



Pazarda küçük patatesleri görünce hemen aldım. Burada taze patates bulmak çok kolay ama küçüğü her zaman olmuyor malesef bu sebeple bulunca kaçırmıyorum. Gerçekten bir tadınca bırakılmayacak bir tat. Eğer küçük patates bulursanız kesin deneyin.

Yarın kilo küçük patates( Eğer yoksa taze patatesi haşlayıp dörede bölebilirsiniz.)
1 çay kağı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sıvı yağ

Patatesleri haşlayın ve soyun aslında soymasanızda çok güzel olacaktır. Kabukları çok ince iyice yıkasanız soymaya gerek yok. Haşlandıktan sonra baharatları ve yağı ekleyip karıştırın. Ve tavuğun pişmesi bitene yakın fırına koyun. Arada bir karıştırın tavukla beraber fırından alın.

Afiyet ve Sağlıcakla Kalın...