12 Ekim 2009 Pazartesi

Zeytinyağlı Lahana Sarma


Hafta sonu annemlere gittik ve bende ne götürsem diye düşünürken ve annemle pazarda gezerken lahanaları görüp onlarında çok sevdiğini bildiğim için yapmaya karar verdim.Tek hatam lahanayı kendim seçmemek olmuş çünkü malesef güzel çıkmadı ama yinede bir küçük tencere çıktı. Çok beğendiler. Sizde deneyin isterseniz iç tarifi annemin tarifi aslında ondan öğrendim.
Zaten yemeklerimin çoğunu evlendikten sonra eşimin zevkine uysun diye anneme(kayınvalidem) sorarak yada onun nasıl yaptığına bakarak yapmaya başladım.Babannem ve annemden asıl tarifler yani :)


Yapılışı;
1 büyük lahana(arkasından bastırınca içi boş boş olmalı ve yaprakları geniş olmalı)
2 bardak pirinç
4 adet soğan
1 kaşık çamfıstığı
2 kaşık kuş üzümü
2 kaşık nane
1 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı dolma baharı
2 kaşık şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 bardak zeytinyağ

Zeytinyağı,soğanı ve fıstığı tencereye koyun iyice kavurun. Yıkadığınız pirinçleri ekleyin ve yine kavurun sonradan nane,tarçın, dolma baharı tuz ve şeker ekleyin.En son kuş üzümü ve yaklaşık bir bardak şu ekleyip bir kaç kez karıştırıp 10 dk pişmeye bırakın ve pirinçler çok erimeden altını kapatın.
Lahananın yapraklarını parçalamada tek tek ayırın, bir tencerede tuzlu su kaynatın ve içine yaprakları tek tek atarak yaklaşık 2 dk bekletip çıkartın. Lahana sarması zor bir dolmadır ben mutfaktan asla eksik etmediğim makasım sayesinde istediğim büyüklükte kestiğim lahanaları haşlayarak hazırlıyorum. Haşladığım yapraklara bir tatlı kaşığı iç koyup sonra sarıyorum. Tencereye diziyorum. Ardından bir bardak su ekleyip kısık ateşte 20 dk pişiriyorum.Afiyet olsun.

1 yorum:

  1. canım ellerine saglık bende cok severim bende dün akşam annemde idim akşam yemekte yedim mis gibi olmuş kim bulmuş bu tadı bilemem ama iyikide bulmuş :))

    sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum blogcuyu hep mutlu eder. Beni mutlu ettiğiniz için şimdiden teşekkürler...