3 Ocak 2013 Perşembe

Ülkemizde Dinini Özgürce Yaşayamadığını Söyleyenler Bunu Mu İstiyorsunuz?

Endonezya’da şeriat kurallarının uygulandığı Ace eyaletinde kadınların motosiklette erkeklerin arkasında bacaklarını açarak oturması yasaklanıyor. Lhokseumawe Belediye Başkanı Sueydi Yahya, APF haber ajansına yaptığı açıklamada, “Kadınlar motosiklette bacaklarını açıp oturmamalı. Çünkü bu erkek sürücüyü kışkırtabilir. Dahası bu yasakla kadınlar istenmeyen bir durumdan da kurtulabilir” dedi. Yahya, “Burada şeriat var. Kadınların bacaklarını açarak oturması caiz değildir” diye konuştu. Ace’de yerel yöneticiler daha önce kadınların dar pantolon giymesini yasaklayan, zina yapanların taşlanmasını ve eşcinsellerin kırbaçlanmasını öngören yasaları kabul etmişti. Yasaklar özellikle de kadınlara uygulanan yasaklar deyince akıllara çeşit çeşit uygulamalar geliyor. Örneğin Suudi Arabistan’da kadınların oy vermesi yasak. Son olarak belediye seçimleri öncesinde bir kadının dava açmasıyla yasak gündeme gelmişti. Suudi kadınların araba kullanmaları da yasak. Bu yasak karşısında birçok kadın grubu zaman zaman eylemler düzenliyor. Son olarak geçen yıl Haziran ayında ülke genelinde bir araba kullanma kampanyası düzenlenmişti. Necla Hariri isimli eylemci de yasağı protesto etmek için dört gün boyunca Cidde sokaklarında araba kullanmıştı. Suudi Arabistan’da kadınların erkek vasilerinin izni olmadan ülke dışına çıkmaları da yasak. Ülkeden çıkabilmek için kadınların ilk olarak vasilerinden izin alması gerekiyor. Bu yasak o kadar ilerledi ki erkeklerin cep telefonlarına sorumlu oldukları kadınların ülke dışına çıkması halinde mesaj gönderilmesi bile söz konusu oldu. Bu yeni uygulama büyük tartışma yarattı.
Elbette bu yasaklar sadece Suudi Arabistan’a özgü değil. Örneğin Hindistan’ın Sunderbari köyünde kadınların cep telefonu kullanması yasak çünkü “telefonların sosyal yapıyı yozlaştırıyor”. Cep telefonu kullanırken “yakalanan” genç kızlara 10000 rupi (yaklaşık 328 TL), evli kadınlara ise 2000 rupi (yaklaşık 65 TL) ceza verilmesi öngörülüyor. Cezayir’de de Ramazan ayında sigara içmek yasak. Hatta geçtiğimiz aylarda Lübnan’ın tanınmış Hıristiyan şarkıcılarından Yara, bindiği takside sigara içmek istediği için karakolluk olmuştu. Oruç tutan Cezayirli şoför, öfkeli bir şekilde şarkıcıdan sigarayı söndürmesini istemiş, Yara bu isteği yerine getirmeyince şarkıcıyı karakola götürüp şikayette bulunmuştu.
Mısır’da bir din adamı kadınların muz, havuç, kabak, salatalık gibi yiyeceklere dokunmasını ‘yasakladı’. Şeyh, bunların erkek cinsel organına benzediğini ve cinsellik düşünmeye neden olabileceğini iddia etti. Somali’de El Şebab hareketi sevilen bir yiyecek olan “sambusak”ı (sebze, peynir ya da etle doldurulmuş bir tür muska börek) yasakladı. Gerekçe şeklinin Hıristiyanlık sembolüne benzemesi. Yasaklar deyince İran’ı da unutmak olmaz. Son olarak geçen hafta İran meclisi ülke genelinde ezan okunurken uçakların uçmasını yasakladı. Meclis Kültür Komitesi Başkanı Ali Tahiri, “Yeni kararnameye göre, uçakların ezan okunması sırasında özellikle de sabah ezanı saatlerinde uçması yasaktır” dedi. Havacılık Kurumu Başkanı Hamid Rıza Pehlevani ise uçakların sabah ezanından yarım saat sonra kalkabileceğini, böylece yolcuların “dini vecibelerini yerine getirebileceğini” söyledi.
Ama İran’ın yasakları bununla da sınırlı değil. Kadınların dar pantolon giymesi, erkeklerin jöle sürmesi, köpek beslemek ve gezdirmek, kadınların erkeklerin futbol maçlarını stadyumlarda hatta sinema salonlarında bile izlemeleri yasak. Teknoloji de İran’ın yasaklarından nasibini alıyor. Google’a girmek, Gmail ya da Hotmail’den e-posta hesabı kullanmak, interneti fazla kurcalamak yasak. Türkiye’de de bir dönem olduğu gibi YouTube’a girilemiyor. Vatandaşların devletin kurduğu video paylaşım sitesi Mehr’le yetinmeleri isteniyor. Çizgi film The Simpsons ve Barbie bebekler de yasaklı… Çocuk ve Genç Yetişkinlerin Entelektüel Gelişimi Enstitüsü’nün bu kararı alırken amacı, Batı kültürünün teşvik edilmesini önlemek. Kaynak: Hürriyet

2 yorum:

  1. Ne Endonezya, ne İran ne de Suudi Arabistan İslam'a doğru örnekler değildir. Hiçbiri refere edilerek İslam hakkında yorum yapılamaz.

    YanıtlaSil
  2. Keşke referans alabileceğimiz Ülkeleri yazsaydınız? Ayrıca İslamiyete yorum yok söylenen sözlerde İslamiyet'i yaşayan bazı ülkelerde yaşanan olaylar anlatılıyor. Ülkemizde dinini yaşayamadığını özgür olunamadığını söyleyenlere bir atıf bu yayın. Dini inanç olarak nerenin dinini daha iyi yaşadığını söylemek için büyük bir din bilgini olmak lazım sanıyorum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorum blogcuyu hep mutlu eder. Beni mutlu ettiğiniz için şimdiden teşekkürler...