29 Aralık 2013 Pazar

Tereyağlı Bürüksel Lahanası


Herhalde eşimin severek yediği tek sebze bürüksel lahanası bu sebeple eve sık sık alıp yapmaya çalışıyorum. Kuzu tarifimi daha önce vermiştim. Buradan ulaşabilirsiniz.

Bir paket Bürüksel Lahanası
1 kaşık tereyağ
Tuz 

Bürüksel lahanasını tuzlu suda10 dk kadar haşlıyoruz. Daha sonra süzüyoruz ve aynı tencerede suyunu biraz çektirip tereyağında çeviriyoruz. Çok basit bir tarif ama tadı enfes tavsiye ederim.



25 Aralık 2013 Çarşamba

Tarçın Dolgulu Simit

Bu ara o kadar yoğunum ama bir o kadar da boşum ki o da nasıl iş derseniz bin tane işim var ve ben hepsini birden yapmaya çalıştığım için hiç bir iş bitmiyor ve ben hiçbirşey yapmamışım gibi hissediyorum. İnsanın bir sürü yere bölünmesi durumu çok sinir bozucu bir şeye odaklanmak lazım ama işte ben böyleyim. Herşeyi yapayım istiyorum.

#yemekfirtinasi   18. gün süprizli tarifler etkinliğine uygun bir tarif gibi geldi bu yaptığım simit.




 Aslında simit tarifim aynı tarife buradan ulaşabilirsiniz. Yaptığım tek farklı şey simidi uzun olarak açtığımda elime yayvanlaştırıp içine biraz tereyağ sürüp üstüne tarçın ve şeker serpmem oldu. Tadi enfes gerçekten. Aynı şey çikolata veya tahin şeker karışımı ile de olurdu ama baharatlı yapınca akma veya simidi patlatma gibi birşey olmuyor. Çok ince açmamız gerektiği için diğerleri biraz riskli olacaktır ama denenebilir.






                       

22 Aralık 2013 Pazar

Sucuklu Kuru Fasulye



Her halde en geleneksel yemeğimiz kuru fasulye eski filmlerde insanlar yurt dışında  geldiğinde ilk andıkları şey olurdu kuru fasulye çok sağlıklı ve ayda en az bir iki sefer yememiz gerekiyor ama bizim evde yılda bir pişer. Sulu yemekleri tüketmeyi sevmeyen bir eşim var bu sebeple sadece ben istiyorum diye de yapma gereği duymuyorum. İşte sucuklu olma nedeni de bu eşime yedirebilme yöntemleri :) ya sucuklu ya pastırmalı olacak. Yanında pilav ve ev yapımı turşuda oldumu değmeyin çıkan keyife.

2 Bardak fasulye( şeker fasulye yani küçük fasulye çok güzel oluyor)
4/1 kangal sucuk
1 soğan
1 sivri biber
1 bardak domates suyu
1 kaşık biber salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çimdik kimyon
2 kaşık zeytinyağ
2 diş sarımsak
2 bardak su

Yapılışı;

Akşamdan ıslattığımız  fasulyeleri bir güzel yıkayalım bir taşım kaynatıp süzelim ki gazını alalım. Bir tencerede küp küp doğradığımız soğanları kavuralım ince doğradığımız biberleri ve yine dilimlediğimiz sucukları ekleyelim. Bir süre daha kavuralım ve biber salçasını ekleyelim. İsterseniz siz domates salçası ekleyin. Sarımsakları ben bütük atıyorum ama siz isterseniz dilimleyin. Bu süreçten sonra domates suyunu ekliyorum ben, eğer domates suyu yoksa siz bir kaşık kadar domates salçası koyun. Biber ve domates salçası toplamda bir buçuk kaşık olsun. Akabinde suyunu koyun hafif tıkırdadıktan sonra içine fasulyeleri ekleyin. Kısık ateşte fasulyeler yumuşayana kadar pişirin. Pişerken içine tuz ve baharatlarını ekleyin. Kimyon yine gazını alması için ekleniyor. 

Sağlık ve afiyetle kalın...




21 Aralık 2013 Cumartesi

Fırında Bıldırcın Avakado Salatası ve Balkabaklı Cevizli Pilav



 Daha önce de fırında bıldırcın tarifi yayınlamıştım. İtina ile çalmışlar ve benim tarifimi aradığımda benim yayınımdan önce çıkıyorlar. Artık logosuz resim koymayacağım buda bana ders oldu. Bu tarifin diğeri ile çok az farkı var, yinede ben yayınlamak ve bu görsel şöleni sizinle paylaşmak istedim. #yemekfirtinasi 8. gün ve 15. gün içinde bu tarifleri gönderiyorum. Ucundan köşesinden eşlik tam benim işim.



Pilav tamamen kendi hayal ürünüm. Bu sene herşeye balkabağı koyma merakı içersindeyim. Bu tarifte onuda koyayım bunuda koyayım diye çıktı ama müthiş. Özellikle yılbaşı sofralarınız için yapıp övgüler alabileceğiniz bir tarif oldu.

Gelelim tariflere;

Fırında Bıldırcın

4 adet bıldırcın ( bir kişiye anca yetiyor)
1/2 çay bardağı zeytinyağ
Tane karabiber
Deniz tuzu
Kekik

Bıldırcınlar iyice yıkandıktan sonra zeytinyağ kekik karabiber ve tuz ile bir güzel ovulur. 230dereceli fırında yaklaşık ızgara telinin üzerinde çevire çevire iyice kızarana kadar pişirilir. ( eğer yumuşak istiyorsanız tavada ilk önce mühürleyin sonra fırınlayın şefler böyle yapıyor ama ben çıtır çıtır seviyorum bu tarif diğerinden çok daha kolay ve çok daha güzel oluyor denemesi sizden)


Avakado Salatası
( 2 kişilik)

1adet avakado( yumuşak)
1 adet yeşil elma
1 adet sarımsak
 zeytinyağ
tuz

Avakadoyu ikiye bölüp kabuğunu soyup dilimleyin Bir kaşık yardımı ile çıkartmanız  işinizi kolaylaştıracaktır. Yumuşak bulabilirseniz çok güzel ama genelde marketlerde çok sert satılıyorlar. Bu sebeple gazete kağıdına sarıp buzdolabında bir iki gün bekletmeniz yumuşamasını sağlayacaktır. Yumuşamazsa berbat bir tadı olur.
Elmaları da güzelde ince ince dilimleyin. Bir kapta elma ve avakadoyu birleştirin üzerine sarımsak zeytinyağ ve az tuz ekleyin. elinizle hafif yoğurur gibi birbirine yedirin. 

Balkabaklı Cevizli Pilav

2 dilim balkabağı
1 bardak pirinç
1 avuç ceviz
1,5 bardak su
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
zeytinyağ ( tereyağ kullanabilirsiniz)

 Pirinci ayıklayıp sıcak suda 10- 15 dk kadar bekletin bu arada balkabaklarını kare kare doğrayın.  Zeytinyağını tencerenize koyup kabakları atın ve soteleyin. Üzerine sıcak su dökün iyice yıkadığınız pirinci ekleyin, tuzu da ekleyip kapağını kapatın. 5 dk kadar sonra elinizle gelişi güzel kırdığınız cevizleri de pilava ekleyip hafif bir karıştırıp ağzını kapatın 5 dk kadarda böyle pişsin. Suyunu çeker çekmez altını kapatın ve üstüne bir havlu yada kağıt havlu koyup dinlenmeye bırakın. 

Sağlık ve Afiyetle kalın.




 

15 Aralık 2013 Pazar

#yemekfırtınası 4- 5. gün

Ben fırtınaya tam kapılmayıp peşinden koşuyorum. Bodrum yılların en soğuk kışını geçiriyor ve benim evim aşırı büyük kesinlikle ısınmıyor e ev soğuk oluncada insanın hareket edesi olmuyor. Bende tarifleri hazırlamayı bırakın neredeyse yemek yapacak hal bulamıyorum kendimde. Fırtınaya yetişme çabalarımla son bulacak bu etkinlik eminim ama geriden de olsa yayınlarım devam edecek azimliyim :)

4. Gün en çok istek alan yemeğim. Çiğ börek daha önce yapmıştım bu sebeple tarifine ''buradan'' ulaşabilirsiniz. Özellikle babacığım çok sever çiğböreği bende elimden geldiğince çok yapmaya çalışıyorum.


5. Gün acil misafir geldi şipşak tarifin nedir nedir???
 Şipşak yaptığım bir kaç tarif var aslında ama daha önceden yaptığım ve resimlediğim ve eklemeye sıra gelmeyen tariflerim arasında sıkışıp kalmış maalesef sarımsaklı ekmek. Bu güne kısmetmiş resim çok iyi değil ama tarif şaheser iki dk da hazırlanıyor ve hızlıca pişiveriyor tavsiye ederim.



200 gr beyaz peynir
Peynir sertse 1 kaşık tereyağ ( ya da labne)
Dilimlenmiş ekmek 9-10 dilim
4-5 diş sarımsak
İçine isterseniz ceviz yada dereotu ekleyebilirsiniz çok güzel oluyor.
Üzeri için
Pul biber ve kekik

Rondoda ilk önce sarımsakları çekin daha sonra peyniri ekleyin. Peyniriniz serse tereyağ yada labne ekleyerek sürülür kıvama getirebilirsiniz. İçersiniz koymak isterseniz cevizi sarımsaklarla çekin. Dilimlenmiş ekmeklerin üzerine sürün pul biber serpin ve önceden ısıtılmış olmasında gerek olmasa da acele yapacağız ısıtın siz 200 dereceli fırına atın.

Üzeri hafif kızarınca alın. Afiyetler olsun...


11 Aralık 2013 Çarşamba

#yemekfırtınası 2. ve 3. Gün Tarçınlı Rulo ve Kış Çayı

#yemekfırtınası benim için aslında çok iyi oldu bu vesile ile daha fazla zaman ayırıyorum bloğuma ama yine tembel öğrenciliğimi gösterip görevleri erteleyerek ekliyorum. Yarının yazısını da bu akşam hazırlama gibi bir planım var ama ben ne zaman bir plan yapsam kesin birşey oluyor ve altüst oluyor herşey :)

Tarchy yani tarçınlı rulo yıllardır evlerimizde yapılan birşey aslında üstüne bir sos koydular bize tarchy diye bir sürü paralara yediriyorlar. Bir adedini alacağınız fiyata bir tepsi yapmanız muhtemel. Üst sosunu dökmeden sıcak sıcak yedik biz ama sosunda da çok büyük bir espiri yok aslında. Yurt dışında kesmeler ve bu rulolar bir revaçta anlatamam her çeşidini yapıp yapıp koyuyorlar her gördüğümü bunuda yapacağım diyorum ama işte malum ben üff püff le geçen bir ömür. Atalarımızın bir lafı var çok bilen çok aldanır diye bende bu lafı kendime şöyle uyarladım her iş çok bilenin başına kalır. Bir sürü şey yapıyorum mutfağa vakit kalmıyor mutfağa kalsa dikişe dikişe kalsa temizliğe ben kaça bölüneceğim daha bakalım. Şiştimi kafanız geliyor tarif :)

Hamur için;

1 pk maya
1/2 bardak ılık su
1/2 bardak ılık süt
1/4 bardak şeker
50 gr tereyağ
1 yumurta
3,5- 4 bardak un

İçi için;

50 gr tereyağ
1/2 bardak şeker
2 kaşık tarçın
ceviz, kuru üzüm fındık isteğe bağlı eklenilebilir.

Tepsiye sürülecek kadar tereyağ ve üzerine serpilecek kadar 1-2 kaşık şeker gerekli.

Üst sos;
4 kaşık tereyağ
2 su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı vanilya
3-4 yemek kaşığı su

Mayalı hamur bildiğimiz mayalı hamur. Yaş maya kullanırsanız önceden suda eritin kuruysa gerek yok bütün malzemeleri yoğurup bir kaseye koyun ve mayalandırın. Mayalanma süresi en az 1 saat olacak.

Tezgahta büyükçe açın ve ilk önce yağı sürün üzerine şekeri ve tarçını serip rolu yapın. Resimdeki gibi kesin ve tepsiye tereyağ sürün ve şeker serpin ruloları aralıklı olarak koyun. Ve mayalanmaları için yeniden bekletin. 1saat kadar da tepside beklesin.

200 derecede 20 dk civarı pişirin. 

Sos için;

Aslında basit bir buttercream sadece süt yerine su ekleniyor ve suyu biraz daha fazla oluyor. Tereyağ ve pudra şekeri iyice çırpılır ve akışkan olana kadar kaşık kaşık sıcak su eklenir. İstenilen kıvam 3 ile altı kaşık arasında değişiyor.

Soğuyan ruloların üzerine sürün. 

Afiyet olsun..

GelelimKış Çayına;

Vücut şöyle bir üşür hani kış kemiklere kadar hissedilir. Kış çayı yapılıp o kemiklere dirensin diye güç verilir.



1 tutam ıhlamur
2 bardak su
1 çubuk tarçın
1 tutam kuru gül
1 dilim limon
3-4 adet karanfil

Su önceden kaynatılır ve içersine bütün malzemeler eklenir. 5 dk daha kaynatılıp altı kapatılır. Servis edilir.

Afiyet olsun.

9 Aralık 2013 Pazartesi

#yemekfırtınası 1.Gün Tarhana Çorbası ve Domatesli Pilav



misssgibi arkadaşımızın yemekfırtınası oyununa bende dahil olmak istedim ve dün çok hasta olduğum için birşey eklemem ikinci güne rast geldi napalım. Bu arada hala görmediyseniz katılmanız için asla geç değil. Öyle sıkı kurallı illakiii diye direten bir oyun değil ki adı üstünde oyun. İstediğiniz an katılabilirsiniz. Detaylı bilgi için tık tık.

1. günü konusu ilk yemeğiniz nedir.

Babanneciğim bana bir çok şey yapmayı öğretti ben o kadar çok hevesliydim ki küçücük yaşta hamur işleri yapmaya başladım. Anneciğimin kurabiyesini ufacıkken zihnime yazdım mesela. Ama ilk yemek denince tencere yemeğini yazmak istedim. Tabii ne pilav böyle oldu nede tarhana. Evde kimse yokken tek başına denendiği için sonuç top top tarhanalar ve pilastik gibi bir pilav olmuştu :). Şimdi geçelik bu gün ki haliyle tariflere...

Aslında tarhana öğretilecek en kolay çorba olsa gerek akıl bir karış havadayken ve arkadaşlar kapıda ısrarla hadi bitmedimi diye ısrar etmediklerinde daha kolay desek daha doğru olur.

4 kaşık tarhana
6 bardak su
tuz
karabiber
pul biber

Yapılışı;

Bir çok kişi tarhanayı önceden ıslatır ama ben o kokuyu sevmiyorum bu sebeple tarhanayı soğuk su ile beraber tencereye koyuyor ve karıştıra karıştıra kaynatıyorum. Yoğuunlaşmaya başladığında ise içine tuzu ve baharatı ekliyorum. Kış için ideal süper bir çorba oluyor. Ama illa ki ev tarhanası...

Domatesli Pilav
(2 kişilik)
3 domates
1 bardak pirinç( önceden sıcak suda ıslatılmış)
1 bardak su
iki kaşık fındıkyağ
1 tatlı kaşığı tereyağ

Domatesler rendelenir ve fındıkyağı ile rengi dönene kadar kavrulur. Su eklenir ve biraz tıkırdaması beklenilir önceden ıslatılıp daha sonra tuz ve sudan arındırılmak için yıkanmış pirinç eklenir. Tuz ilave edilerek kapağı kapatılır. Orta ateşe ayarlanan ocağın üzerinde 12-13 dk pişirilir. Suyunu çeken pilavın kapağı açılır tereyağ eklenir ve bir karıştırılır ve altı kapanır. Üzerine bir havlu yada pecete konan tencerenin kapağı kapatılır ve demlenmeye bırakılır.


Ben ıslatılmış pirinci kavurmam bu sebeple kavurmadan yaptım. Ama illa ki kavururum diyorsanız çevirin bir kaç sefer :)

Sağlık ve Afiyetle kalınız. Akşama 2. gün yemeği eklenecek.

3 Aralık 2013 Salı

Ispanak Kök Çorbası


Ispanak çok besleyici bir sebze ve ben kökünü bir kaç sefer salata olarak kullanmak dışında genelde atarım ama artık güzelce yıkanıp küçük doğranıp doğru buzluğa. Geçen sene bu çorbayı bir komşumda denemiş bayılmıştım. Eve ıspanak alınca hemen denedim. Enfes bu çorbayı sizlerde deneyin isterim.

Malzemeler
1/2 kg ıspanak kökü ve minik yapraklarından toplamda bir buçuk avuç kadar ufak doğranacak.
1 kaşık salça (biber ve domates karışık)
1 bardak haşlanmış nohut
1 bardak bir taşım kaynatılıp suyu atılmış yeşil mercimek
1 limon suyu
1 lt su
1 tatlı kaşığı tuz( silme)
 zeytinyağ

Yapılışı;

Soğanlar yağda kavrulur salçası eklenir bir iki çevirdikten sonra ve ıspanak kökleri  eklenir ve bir müddet karıştırılır. Üzerine su eklenir. Kaynadıktan sonra nohut ve mercimek eklenir bir taşım kaynatılır. İsteğe bağlı olarak baharat ekleyebilirsiniz ben nane ekledim mesela ama tarifte yoktu. Ateşten indirmeye yakın tuz ve bir limonun suyu eklenir bir taşım daha kaynatılır.Servise hazır.

Sağlık ve Afiyetle kalınız...



1 Aralık 2013 Pazar

Mutfak perdem ve Sandalye kaplama


Mutfağımda uzun zamandır değişiklik yapmak istiyordum. İkea kumaşlarına bakarken evalottaya bayılmış ve hemen almıştım. Bahçe takımlarım için düşünmüş daha sonra daha açık bir takıma karar vermiştim.





Perde dikişinin resimlerini çekmedim ama anlatmam ölçü alıp katlayıp düz dikiş yaptım. Uzun perdelerde 10 cm de bir 5 cmlik pileler yaptım. Stor yenilemeye gelince. Koçtaştan aldığım storların kumaş kısmını söktüm ve kumaşımın üzerine yatırdım yanlardan ve alttan dikiş payı bırakıp kalıbını çıkarttım. Dikiş payı bıraktığım yerleri ütüleyip içe kıvırdım ve diktim. İnce bir dikiş olmalı o kısımlarda çok kat olması daha sonra sorun yaşamamıza sebep olur. Stor mekanizmasının yapışkanlı kısmına çift taraflı bant yapıştırdım. Ve dikmediğim üst kısmı oraya iyice yapıştırdım. Kumaşın desensiz kısmını yapışkanlı kısma yapıştırıyoruz. Bu arada mekanızmanın ne yöne açıldığına dikkat edin. Harika bir storunuz oldu bile...

Gelelim sandalyelere...



İlk önce en oyalayıcı işi hallediyoruz. Sandalyenin ölçüsünü alıyoruz. Her çizgiyi dikkatle ölçün ve bir kağıt üzerine çizim yaparak belirleyin. Daha sonra bu belirlediğiniz ölçüleri kumaş üzerinde uzun bir cetvel yardımı ile çizip dikiş paylarını bırakıp kesin.

Daha sonra önce üst kısmı dikip sandalye ye geçirelim. İlk önce teğelleyip tersten geçirip ölçerseniz hata payınızı en aza indirmiş olursunuz.


Gaha sonra oturma kısmını dikiyoruz köşelere dikkat edip teğelleme işlemini köşelerden başlayıp arkaya doğru yapın. Bu sayede herhangi bir kayma yaşamazsınız.


birleşme yerini uzun bir şiş yardımı ile içeri itin. Ve zımba makinesini alın.


Köşeyi alttaki kumaş görünmeyecek şekilde kıvırın ve ayağın hemen yanından zımbalayın.




Her tarafı gerdirerek zımbaladıktan sonra keyfini sürmeniz için sandalyenizi karşınıza alın ve kendinizle bir kere daha gurur duyun.

Sevgi ve afiyetle kalın...