7 Ocak 2013 Pazartesi

Kaburga Dolması

Eşim için etsiz yemek yemek değil, bu sebeple evimde etsiz gün geçmiyor ve benim bloğum da sadece bir tane et yemeği var. Bunu fark edince hemen işe koyuldum. Kaburga dolması internette çok fazla araştırdığım ama hiç gönlüme göre bir tarif bulamadığım bir yemek, nedense insanlar çok yapmamış yapanlar da hep yemek siteleri ve eğer tarifi veren yer blog değilse şüphe ile yaklaşıyorum. Blogda hazır yapılmış ve denenmiş tariflere ulaştığım için sonucundan emin olarak işe başlıyorum .Bu tarifte benim kendi yaratıcılığım ile deneyerek sonuç aldığım bir tarif.
Et dolmalık hazırlanmamıştı bu sebeple kendim hazırlamak zorunda kaldım. Kemikli kısmı ile etli kısmın arasında keskin bir bıçağın ucu ile çize çize genişçe bir cep açtım. Anlatılırken zor gibi görünse de etle haşır neşir olan insanların kolayca yapabileceği bir şey ama ben uğraşamam derseniz alırken kasaba rica etmeniz yeterli olacaktır sanıyorum. 







 Geçelim tarife;
 1,5 kilo kaburga
 1 dal biberiye
 1 dal taze kekik
 2 kaşık zeytinyağ 
1 kaşık tane karabiber

 Dolması için;
 1,5 bardak pirinç
 2 büyük soğan 
1 kaşık dolmalık fıstık 
1 kaşık dolmalık kuş üzümü,
 1 tatlı kaşığı dolma baharı 
1 tatlı kaşığı tarçın
 1,5 tatlı kaşığı tuz
 1 kaşık nane 
1/2 çay bardağı zeytinyağ

 Hazırlanışı :
İlk olarak pilavını hazırlıyoruz. Bildiğiniz iç pilav. Öncelikle soğanlar yağda bir güzel kavrulur bu sırada fıstık eklenir. Kavrulma işlemi tamamladığımızda yıkadığımız pirinçler eklenir biraz daha kavrulur. Ardından baharatlar konur. Bir iki sefer daha çevirip 1,5 bardak daha su eklenir.Suyunu çekince altı kapatılıp dinlenmeye bırakılır. Kaburga biberiye, taze kekik ve zeytinyağ ile ovulur.( mümkünse bir iki saat bekletilir ama şart değil) Ardından hazırladığımız cebe pilav doldurulur. Et ile kemikli et kısmı birbirine dikilir. Üzerine karabiberler konur. Ardından önceden 200 derecede ısıttığımız fırında yaklaşık 2 saat pişirilir. Burada fırınınızın ısı ayarını ilk yarım saat gözlemleyin. Eğer çok hızlı pişiren bir fırın ise ayarı 160'a alın. Pişme süresi 2 saat kadar bizim gibi çıtır seviyorsanız son 10 dk 230 derecede çıtırdatabilirsiniz. 

 Afiyet ve sevgiyle kalın...

2 yorum:

  1. nefis nefiss.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. ilginiz ve yorumunuz icin cok tsk.ler tariflerinizi bekliyorum en kisa zamanda.

    YanıtlaSil

Yorum blogcuyu hep mutlu eder. Beni mutlu ettiğiniz için şimdiden teşekkürler...